Η Αιώνια Ομορφιά!...

Κωδικός Πόρου: 00285-117471-2
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 07/03/11 14:50
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117471-2
Περιγραφή:

Η Αιώνια Ομορφιά!...

Παρακολουθώντας κανείς τα τεκταινόμενα της σημερινής πολιτικής ζωής του τόπου, με όλα όσα διεκτραγωδούνται καθημερινά, η μόνη πραγματική αξία στον άνθρωπο, πέραν της πίστης του, είναι η αιώνια ομορφιά, που μας χάρισε η Φύση και η οποία προσδίδει στον άνθρωπο το πραγματικό μεγαλείο του!.. Τι ομορφιά, τι φως, που λέει ο Ποιητής!..

Μαριαλένα Ανδρέου: Το φυσικόν της κάλλος θυμίζει μια σύγχρονη αρχαία Ελληνίδα!..

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑ χθες με πραγματικό ενδιαφέρον όλους αυτούς τους εύθυμους και χαρωπούς τύπους, οι οποίοι συμμετείχαν στις εορτές της Αποκριάς με αποκορύφωμα το γνωστό Καρναβάλι, όπως αυτό της Ξάνθης (που μετέδιδε ζωντανά το κρατικό μας κανάλι), αλλά και διάφορα άλλα γνωστά καρναβάλια (πατρινό κλπ), που έδιναν μια ξεχωριστή νότα χαράς και ευθυμίας στο μελαγχολικό τοπίο της πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου.

Η πρώτη αίσθηση που αποκόμισα ήταν ένα αγνό και ανυπόκριτο χαμόγελο των ανθρώπων, που συμμετείχαν στις παραπάνω εορτές, παρά το γεγονός ότι οι Αποκριές έχουν ως κυρίαρχο στοιχείο την … υποκρισία. Άλλωστε ακόμη και η ίδια η τραγωδία είναι μια «ωδή στον τράγο», του οποίου η μορφή περιφέρεται σε πολλές αποκριάτικες γιορτές, αφού από τις δύο αυτές λέξεις προέρχεται ο όρος τραγωδία.

Κάθισα, λοιπόν, και αναλογίσθηκα τι είναι εκείνο που ήθελαν να στείλουν ως μήνυμα αισιοδοξίας όλα αυτά τα «γιορτινά παιδιά». Τα παιδιά των λουλουδιών!.. Και διαπίστωσα με συγκίνηση ότι το μήνυμά τους ήταν η ίδια η ομορφιά της ζωής που γεννιέται και ξαναγεννιέται στον αέναο και διαχρονικό κύκλο της ζωής. Η αιώνια ομορφιά!..

Αυτός και ο λόγος που όλα σχεδόν τα παιδιά είχαν στολιστεί με διάφορα λουλούδια, δείγμα κι αυτό του οργιαστικού τρόπου με τον οποίον γιορτάζει η ίδια η Φύση στο ξανάνιωμά της, στην Άνοιξη, που έρχεται!.. Κάθε πρόσωπο και μία ομορφιά!.. Κάθε ομορφιά και μία ελπίδα!..

Το είχα ξαναγράψει σε ένα παλιότερο άρθρο μου, με αφορμή το φωτεινό και αστραφτερό χαμόγελο της πανέμορφης και ταλαντούχου Ελληνίδας ηθοποιού, Μαριαλένας Ανδρέου, η οποία τελευταία με τιμά με την ευγένεια του χαρακτήρα της: Η ομορφιά είναι πηγή και δύναμη της ζωής!

Τι να πει και τι να πρωτογράψει κανείς γι’ αυτό το αιώνιο δώρο του Θεού και της Φύσης!.. Ποιους ποιητικούς λόγους, ποια θεϊκά ρήματα και ποια κοσμητικά επίθετα μπορεί να βρει κανείς για να εγκωμιάσει με φραστική ακρίβεια τα υψηλά ή υπερνέφελα διανοήματα, που περικλείει ως έννοια η ίδια η λέξη ομορφιά!

«Όμορφος κόσμος ηθικός, αγγελικά πλασμένος»,λέει ο Διονύσιος Σολωμός. Και μη νομίσει κανείς ότι εδώ ο εθνικός μας ποιητής γίνεται … ηθικολόγος ή πουριτανός, αφού η ομορφιά που χαρίζει η φύση στον άνθρωπο, διαχέεται παντού, σε κάθε μορφή και εκδήλωση της ίδια της οντότητάς του! Της ίδιας της ύπαρξής του!

Αλήθεια!.. Πόσοι μεγάλοι Ποιητές και Καλλιτέχνες δεν εξύμνησαν το φυσικό κάλλος του ανθρώπου; Πόσοι μεγάλοι άνδρες δεν έσκυψαν γοητευμένοι να «αιχμαλωτιστούν» μπροστά στα αιώνια κάλλη μιας γυναικός; Ακόμη και η ίδια η Αγία Γραφή μέσα στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης, το «Άσμα Ασμάτων , δεν εξυμνεί τον έρωτα, την αγάπη και την ομορφιά των νέων ανθρώπων;

Αλλά και στην Αρχαιότητα πόσοι μεγάλες άνδρες δεν εξύμνησαν το υπέροχο κάλλος των γυναικών, εκ του οποίου παρήχθη ολόκληρος πολιτισμός; Η Ροδόπη – για παράδειγμα- κτίζει περίφημη πυραμίδα στην Αίγυπτο, η Λαΐδα καλλωπίζει ολόκληρη την Κόρινθο με μνημεία και κήπους ονομαστούς, η Φρύνη κατορθώνει και αποσπά το καλύτερο έργο του Πραξιτέλη για να κοσμήσει το Ναό της Αφροδίτης, της ιδιαιτέρας της πατρίδας. Και όχι μόνον!..

Κοντολογίς, τα πάντα έτειναν προς την υψηλότερη ιδέα του καλού, ολόκληρος δε ο κόσμος των Γραμμάτων και των Τεχνών ένα είχε αντικειμενικό σκοπό εξ αιτίας του φυσικού κάλλους και της αιωνίας ομορφιάς: την προς το θείον ανύψωση της ίδιας της ψυχής του ανθρώπου!..

Κι αυτό μη το ξεχνάμε!.. 

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Καθαρά Δευτέρα, 7 Μαρτίου 2011