Γιατροί: Οι «επίγειοι θεοί»;

Κωδικός Πόρου: 00285-117463-19
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 15/03/11 14:09
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117463-19
Περιγραφή:

Γιατροί: Οι «επίγειοι θεοί»;

Καθώς η ανθρωπότητα διήλθε μία από τις πιο φοβερές κρίσεις στην ιστορία της, με το ξέσπασμα της ανελέητης οργής της φύσεως στην Ιαπωνία, όλοι οι άνθρωποι έστρεψαν τα βλέμματά τους στους επιστήμονες και τους ειδικούς, τους οποίους αντικρίζουν πλέον ως «επίγειους θεούς»!.. Άραγε, οι ιατροί τι θέση κατέχουν στη καρδιά μας; 

ΜΙΛΟΥΣΑ σήμερα το πρωί τηλεφωνικά με τον εξαίρετο ιατρό, τον γνωστό Dr Μάριο Φαρμάκη, Πνευμονολόγο – Εντατικολόγο, τον καταξιωμένο Διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.) του Ε.Α.Ν. Πειραιά "Μεταξά".

Πρόκειται για μία Μονάδα η οποία λειτουργεί από 1ης Σεπτεμβρίου 1990, διαθέτει 6 κλίνες και σε αυτή νοσηλεύονται οι βαρέως πάσχοντες ασθενείς (πολυδύναμη Μ.Ε.Θ.) που έχουν ανάγκη συνεχούς παρακολούθησης των ζωτικών λειτουργιών και εντατικής φροντίδας από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για όσο χρόνο η κατάστασή τους είναι κρίσιμη.

Με τον άνθρωπο (και όχι μόνο επιστήμονα) κ. Φαρμάκη συζητήσαμε για κάποια πιο εξειδικευμένα επιστημονικά θέματα του χώρου που διακονεί, αφού για μας τους αδαείς περί την ιατρικήν επιστήμην, πολλά ιατρικά θέματα είναι άγνωστα. Τόσο άγνωστα όσο άγνωστος είναι ο διαστημικός κόσμος για έναν μη αστροναύτη!

Θαύμασα τη σοφία και την εξαιρετική επιστημοσύνη αυτού του ανθρώπου. Με απλά και κατανοητά λόγια μού έδωσε να καταλάβω τι σημαίνει για έναν ασθενή η θεραπεία που ακολουθείται. Αλλά το θέμα δεν είναι εκεί. Ο κ. Φαρμάκης είχε τον τρόπο να σε προετοιμάζει ψυχολογικά για οτιδήποτε μοιραίο μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο, που νοσεί σοβαρά. Κι αυτό είναι χάρισμα, δεν είναι μόνο γνώση!

Θεϊκή επιστήμη αυτή η Ιατρική. Ίσως είναι το καλύτερο δώρο που χάρισε ο Θεός στον άνθρωπο! Μια επιστήμη η οποία, όπως έλεγαν προσφυώς οι πατεράδες μας, «κατεβάζει τους θεούς από τα σύννεφα, για να σταθούν δίπλα στους ανθρώπους»!

Δεν είναι τυχαίοι αυτοί οι γιατροί. Καθόλου τυχαίοι. Κι αυτό το λέγω διότι όση ώρα συνομιλούσα με τον κ. Φαρμάκη, πολλοί ήσαν οι συνειρμοί, που στριφογύριζαν στο μυαλό μου. Πολλοί οι λογισμοί και τα «ανεβοκατεβάσματα» του μυαλού, όταν αισθάνεσαι τόσο μικρός απέναντι στο μεγαλείο ενός επιστήμονα και κάθε φορά που σου μιλάει αισθάνεσαι την ανάγκη να τον ευγνωμονείς όχι μόνον για την άριστη συγκρότησή του, αλλά, κυρίως, για τον τρόπο που χειρίζεται την ελληνική γλώσσα!

Κατάλαβα και έμαθα πολλά από τον κ. Μάριο Φαρμάκη. Μα ακόμη περισσότερα όσο η συζήτηση διαλάμβανε φιλοσοφικές προεκτάσεις και αντιλαμβανόσουν ότι η ελπίδα στον άνθρωπο «ακουμπάει» πολλές φορές στους ώμους αυτών των ανθρώπων, όπως ήθελε ν’ ακουμπήσει και να καταλαγιάσει τη σκέψη του ο ίδιος ο Θεάνθρωπος: «Αι αλώπεκες φωλεούς έχουσι και τα πετεινά τού ουρανού κατασκηνώσεις, ο δε υιός τού ανθρώπου ουκ έχει πού την κεφαλήν κλίνη» (Λουκ. 9..58)

Το έλεγε ο θείος Όμηρος στην «Ιλιάδα» του: «ιητρός γαρ ανήρ πολλών αντάξιος άλλων»! Και κάποιοι άλλοι θα ανακράξουν: «κράζει γοργόν τους ιατρούς»!

Γιατροί σαν τον κ. Φαρμάκη, μύστες της ψυχολογίας ή της ψυχικής σύστασης των ανθρώπων, καταπραΰνουν ακόμη και τα ψυχικά πάθη («ευφροσύνα πόνων... ιατρός», όπως έλεγε ο Πίνδαρος).

Είναι οι άνθρωποι εκείνοι οι οποίοι, βλέποντας αυτά που συνέβησαν τούτες τις μέρες στον πλανήτη, με τη βίαιη οργή της φύσεως στην Ιαπωνία (φοβερός σεισμός, τρομακτικό τσουνάμι κλπ) είδαν τους επιστήμονες ως πραγματικούς σωτήρες, ενώ οι πάντες ανύψωναν το βλέμμα τους προς τον ουρανό, εκεί που υπάρχει ένας άλλος γιατρός, ο «ιατρός των ψυχών και των σωμάτων ημών», ο « σωτήρας των ψυχών και των σωμάτων μας», ο «λυτρωτής μας» και Θεός μας!

Τι άλλο να πει κανείς; Να είναι καλά όλοι αυτοί οι άνθρωποι σαν τον κ. Μάριο Φαρμάκη, για να χαρίζουν ελπίδα και χαρά στους πάσχοντες συνανθρώπους μας, αφού, όπως και να το κάνουμε, στα μάτια όλων μας φαντάζουν ως «επίγειοι θεοί»!

Να είναι καλά!..  

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 15 Μαρτίου 2011