Φωτογραφίζοντας την Ελληνική Ιστορία του 20ού αιώνα!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115664-8273
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 22/02/16 18:47
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115664-8273
Περιγραφή:

Φωτογραφίζοντας την Ελληνική Ιστορία του 20ού αιώνα!..

Ο Γιάννης Κυριακίδης, ο πρύτανης της ελληνικής φωτογραφίας, μετά από 70 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, αποφάσισε ν’ αποσυρθεί όχι μόνο από το επάγγελμα, αλλά κι από τη ζωή! "Φωτογράφισα τη γέννηση και το θάνατο, φωτογράφισα τις ... φεγγαρόστρατες του Θερμαϊκού, φωτογράφισα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όλους τους καλλιτέχνες, όλες τις επίσημες - ιστορικές διοργανώσεις της πόλης, γεγονότα εντυπωσιακά, λαμπερά και θλιβερά", έλεγε με τον δικό του θυμόσοφο τρόπο, ο άνθρωπος της Θεσσαλονίκης!...

ΑΛΛΗ μία μεγάλη φυσιογνωμία του νεότερου πολιτισμικού μας γίγνεσθαι, ο μεγάλος Έλληνας φωτοτεπόρτερ, Γιάννη Κυριακίδης, ο άνθρωπος που «φωτογράφισε» τη Ελληνική Ιστορία του 20ού αιώνα, σήμερα δεν υπάρχει πια. Έγειρε αργά το κεφάλι στα 92 χρόνια του για να τον παραλάβουν οι άγγελοι για τον ουρανό.

Ένας ακόμη ζωντανός θρύλος, ο άνθρωπος που ταύτισε τη ζωή του με την Θεσσαλονίκη, ο θυμόσοφος Γιάννης Κυριακίδης, έτσι όπως τον θυμόμαστε πάντα, με τρεις φωτογραφικές μηχανές περασμένες στο λαιμό του, σήμερα δεν ανέβηκε την δική του σκάλα. Προτίμησε την ουράνια σκάλα, για να φωτογραφίζει πλέον τους ανθρώπους από ψηλά!

Ο Γιάννης Κυριακίδης, τα τελευταία χρόνια ζούσε στη Θεσσαλονίκη με τις αναμνήσεις του παρελθόντος. Η πολυτραγουδισμένη Θεσσαλονίκη ήταν η πόλη που λάτρεψε πολύ, που αγάπησε με πάθος, που γητεύτηκε μαζί της: «Οταν η μεγάλη κυρία της ελληνικής δημοσιογραφίας Ελένη Βλάχου μου πρότεινε να δουλέψω στην «Καθημερινή» στην Αθήνα, αρνήθηκα. Την ευχαρίστησα για την τιμή που μου έκανε, αλλά της είπα δεν μπορώ, εδώ είναι η ζωή μου όλη»!

"Φωτογράφισα τη γέννηση και το θάνατο, φωτογράφισα τις ... φεγγαρόστρατες του Θερμαϊκού, φωτογράφισα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, όλους τους καλλιτέχνες, όλες τις επίσημες - ιστορικές διοργανώσεις της πόλης, γεγονότα εντυπωσιακά, λαμπερά και θλιβερά", έλεγε συζητώντας με παλιούς του φίλους, αλλά και νεότερους δημοσιογράφους με τους οποίους ήθελε να συζητά.

--"Κυριακίδη, είσαι ο μοναδικός τύραννος που απέμεινε στη δημοκρατία» του ειχε φωνάξει "αγανακτισμένος" το Σεπτέμβριο του 1964 ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου που έφτασε στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίναι της προ 50ετίας και πλέον ΔΕΘ.

--"Κυριακίδη, είσαι ο τελευταίος δικτάτορας" επανέλαβε, το ίδιο ταλαιπωρημένος από τις "εντολές" του φωτορεπόρτερ, αλλά εμφανώς γοητευμένος από τους φακούς του, ο "εραστής" (και) της φωτογραφίας του Ανδρέα Παπανδρέου τού 1984.

«Εβγαλε την πίστη» σε όλους τους μεγάλους, όπως γράφει σήμερα η «Καθημερινή», από τον Ντε Γκώλ μέχρι τον Γκορμπατσώφ, από τον Κολιν Πάουελ και τον Μιλόσεβιτς έως τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Ανδρέα Παπανδρέου και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που βρέθηκαν μπροστά του, για να πετύχει «μια καλή εικόνα», και ουρλιάζοντας στα λαζογερμανικά «noch einmal”, ακόμη μια φορά δηλαδή, όταν συνειδητοποιούσε ότι είχε ξεχάσει να βάλει φιλμ.

Το 1960, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Σαρλ ντε Γκολ επισκέφθηκε τη Θεσσαλονίκη, ο φωτορεπόρτερ Γιάννης Κυριακίδης, για να καταφέρει να απαθανατίσει τη συνάντησή του με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κρύφτηκε μέσα σε ένα τανκ. Όταν οι δύο άνδρες πλησίασαν, σηκώθηκε κάτω από το κανόνι και τους φωτογράφισε. Χαμογελώντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός του φώναξε: «Τι είναι αυτά που κάνεις ρε Κυριακίδη;».

Φωτογράφισε –όπως έλεγε- τα πάντα. Άνοιγε τη φωτογραφική μηχανή και έκανε «κλικ» στη γέννηση και στο θάνατο, στο γέρμα του ηλίου και στην πανέμορφη σελήνη, στη Διεθνή Έκθεση και στον πρώτο τηλεοπτικό σταθμό της ΔΕΗ, αλλά –όπως γράφουν διακεκριμένοι άνθρωποι της δημοσιογραφίας- «και τη μαύρη μπύρα και τον Άλκη Στέα και τα λουκάνικα Φρανκφούρτης και τη δεξίωση στο ρώσικο περίπτερο, όπου οι "κυρίες της Θεσσαλονίκης με τις γούνες γέμιζαν με χαβιάρι τις κομψές τσαντούλες τους..." και τους συνταγματάρχες και τους χουντικούς και τις διαδηλώσεις και τους σεισμούς και τις πλημμύρες και τα θέατρα και τις συναυλίες και τόσα άλλα»!..

Ο Γιάννης Κυριακίδης, ο πρύτανης της ελληνικής φωτογραφίας, μετά από 70 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, αποφάσισε ν’ αποσυρθεί όχι μόνο από το επάγγελμα, αλλά κι από τη ζωή! Είναι η ίδια η ζωή που του έκλεινε το μάτι κάθε φορά που ήθελε να τη «φωτογραφίσει»! Αθάνατος!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2016