Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117384-448
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 02/06/11 15:11
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117384-448
Περιγραφή:

Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια!..

Κάποιοι καλοπροαίρετοι και πολύ αγαπητοί φίλοι, στην προσπάθειά τους να υπερακοντίσουν εαυτούς, αδυνατούν να αντιληφθούν ότι άλλο πράγμα η ιστορική έρευνα και άλλο πράγμα η υιοθέτηση στοιχείων της ιστορικής έρευνας από τον όποιο ερευνητή.

ΣΗΜΕΡΑ θ’ ασχοληθούμε λίγο με μία αυστηρή κριτική, που μας κάνει ένας πολύ καλός φίλος και αναγνώστης της ιστοσελίδας μας. Δημοσιεύω την επιστολή του, που μάς ήρθε μέσω τηλεταχυδρομείου:

«Με συγχωρείτε αλλά είναι απαράδεκτοι έως ανόητοι οι συνειρμοί όλων εκείνων που προσπαθούν να αποδώσουν προφητικές προεκτάσεις σε άσχετες φράσεις των χριστιανικών κειμένων οι οποίες τάχα επαληθεύονται σήμερα και βρίσκουν εφαρμογή στις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Όπως το κείμενο που δημοσιεύετε στην σελίδα σας, σχετικά με την μαθηματική «εξίσωση του θανάτου» η οποία υποτίθεται είναι κεκρυμμένη σε μία ρήση του Πέτρου και η οποία φυσικά καμία σχέση δεν έχει με την διάσπαση του ατόμου και την πυρηνική ενέργεια. Με το ζόρι προσπαθείτε να αποδείξετε τι; Την υποτιθέμενη θεοπνευστία των γραφών; Αν αυτό είναι θεόπνευστη προφητεία, τι έχετε να πείτε για τους Έλληνες μαθηματικούς, φυσικούς και φιλοσόφους οι οποίοι με τον ορθό λόγο θεμελίωσαν όλη την σύγχρονη επιστημονική σκέψη; Τότε σίγουρα αυτοί θα πρέπει να είναι προφήτες ενός μεγαλυτέρου θεού.
Σταματήστε να αποδίδετε αυθαίρετα νοήματα σε αποσπασματικές φράσεις των γραφών. Μην ματαιοπονείτε διότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ αλλά μόνον ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ερμηνείες.

Με εκτίμηση
Θωμάς Δασκάλου
Αρχιτέκτων Μηχανικός
Τρίκκη»

Θα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι όλα αυτά τα χρόνια ο γράφων δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ερευνά θέματα που έχουν σχέση με τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι τα χιλιάδες άρθρα, οι εκατοντάδες ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, οι διαλέξεις και ομιλίες μας, τα άρθρα στην ιστοσελίδα μας και, ασφαλώς, οι δεκάδες τόμοι βιβλίων μας.

Με μία διαφορά: Άλλο πράγμα να δημοσιοποιείς το αποτέλεσμα μιας ιστορικής ή αρχαιολογικής έρευνας και άλλο πράγμα να υιοθετείς τα στοιχεία της έρευνας!

Ο γράφων πολλές φορές στενοχωριέται που δημοσιοποιεί ορισμένα στοιχεία της έρευνάς του, είτε γιατί τα στοιχεία αυτά δεν συμφωνούν με τις προσωπικές του αντιλήψεις, είτε γιατί έρχονται σε αντίθεση με ορισμένες φιλοσοφικές πεποιθήσεις του κλπ. κλπ. κλπ

Όμως, αλίμονο στον ερευνητή που δεν δημοσιοποιεί ό,τι στοιχεία βρίσκει, αλλά αποκρύπτει αυτά, που δεν τον συμφέρουν, και τα παρουσιάζει έτσι όπως βολεύει τον καθένα. Τότε δεν μιλάμε για έρευνα, αλλά για χαλκεία ιστορικών ερευνών.

Το έχω πει πολλές φορές και μάλιστα σε κουραστικό -αν θέλετε χιουμοριστικό- τόνο: Όποιος διαφωνεί με τα ιστορικά στοιχεία του γράφοντος, μη τα βάζετε με τον γράφοντα, αλλά με τους συγγραφείς που τα έγραψαν. Κι επειδή οι περισσότεροι εξ αυτών βρίσκονται στο χώμα, ας ανοίξετε τους τάφους τους, βγάλτε τα οστά τους έξω κι αρχίστε να τα … ραπίζετε!

Κοντολογίς: Ορισμένοι Νεοέλληνες δεν ενοχλούνται για το τι είπε ή έγραψε ο κάθε αρχαίος συγγραφέας, αλλά γιατί τα … επισήμανε ο όποιος ιστορικός ερευνητής (!!). Συγχωρήστε με, αλλά εδώ μιλάμε για παραλογισμό σε όλο του το μεγαλείο!

Τώρα, όσον αφορά στα περί θεοπνευστίας ή μη της Αγίας Γραφής και περί υπάρξεως ή μη Προφητών της Βίβλου (ο γράφων έχει γράψει πολλούς τόμους βιβλίων και για Αρχαίους Έλληνες Προφήτες) είμαστε πολύ μικροί για να κάνουμε παρόμοιες τοποθετήσεις. Δεν «γκρεμίζουμε» τόσο εύκολα από τον ουρανό  είτε τους Πατέρες της Εκκλησίας, είτε τους Αγίους και Προφήτες μας, είτε τον ίδιο τον Χριστό!

Για δε «τους Έλληνες μαθηματικούς, φυσικούς και φιλοσόφους οι οποίοι με τον ορθό λόγο θεμελίωσαν όλη την σύγχρονη επιστημονική σκέψη», ο συντάκτης του παραπάνω κειμένου φαίνεται πως δεν μάς διαβάζει και παραβιάζει ανοικτές θύρες!.. Κι αυτό το βλέπει ο καθένας με τα κείμενα, που δημοσιεύουμε είτε για τον Αρχαίο Ελληνικό Πολιτισμό είτε για τον χώρο της Βίβλου!

Κλείνοντας, θα θυμίσουμε στον παραπάνω ευγενέστατο και πολύ καλό φίλο μας τη ρήση του Βολταίρου: «Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες»!.. Κι όπως λέγανε οι αρχαίοι: «Φίλος μεν Πλάτων, φιλτέρα δε η αλήθεια»! (Ιωάννης Φιλόπονος: “De aetermitate mundi”, Page 144, line 21).

Αυτός και ο λόγος που όχι μόνο δεν θα σταματήσουμε, όπως μας προτρέπει ο φίλος μας (!), αλλά θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερο πάθος την ιστορική μας έρευνα προς όλες τις κατευθύνσεις! Σ’ έναν κάμπο άνυδρο και οι λιγοστές ρίζες που αναπνέουν είναι μια ελπίδα για τη ζωή!..

Αυτά, αγαπητέ μου φίλε, και ολίγον .. «άπιστε Θωμά»!

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2011