Επιτέλους, το κατάλαβαν και οι Ευρωπαίοι;

Κωδικός Πόρου: 00285-117351-661
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 05/07/11 13:45
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117351-661
Περιγραφή:

Επιτέλους, το κατάλαβαν και οι Ευρωπαίοι;

Παράξενη η στάση των οίκων έναντι της Ελλάδας, λέει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, και για πρώτη φορά ευρωπαίος αξιωματούχος μιλά για τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στις συνεννοήσεις της με τους οίκους. Αλήθεια, γιατί;

Τι λύσσα έχει πιάσει ορισμένους από το εξωτερικό να δουν την Ελλάδα «τελειωμένη; Να τη δουν χρεοκοπημένη και πάμπτωχη; Να σέρνεται δηλαδή σαν τους παπαδιαμάντειους ζητιάνους από δω και από εκεί ζητώντας ελεημοσύνη από τον καθένα και δεν μας αφήνουν να ορθοποδήσουμε; Είναι ένα ερώτημα!..

ΕΧΩ γράψει πολλές φορές ότι ο γράφων δεν είναι οικονομολόγος, αλλά μου έκανε εντύπωση η δήλωση, που έκανε χθες το βράδυ στην αυστριακή τηλεόραση ο Εβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ):

«Βρισκόμαστε ενώπιον μιας παράξενης κατάστασης. Από τη μια πλευρά οι τράπεζες είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς ενδιαφέρονται για τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας. Από την άλλη έχουμε μια πολύ δύσκολη συνεννόηση με τους οίκους αξιολόγησης, που επιμένουν ότι μια μερική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ισοδυναμεί με χρεοκοπία. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι στην ευρωπαϊκή αυτή υπόθεση οι οίκοι είναι πιο αυστηροί και πιο επιθετικοί από όσο ήταν σε ανάλογες περιπτώσεις, για παράδειγμα στη Νότια Αμερική».

Για πρώτη φορά ευρωπαίος αξιωματούχος μιλά διεξοδικά για τις «δυσκολίες» που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στις συνεννοήσεις της με τους οίκους αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα. Και βεβαίως γι' άλλη μια φορά είναι τραπεζίτης (και όχι πολιτικός) αυτός που λέει πρώτος τα πράγματα με το όνομά τους.

Κι όχι μόνο!..

Η γνωστή τηλεφημερίδα «Το Βήμα» (on line έκδοση) γράφει σήμερα ότι η δήλωση του αυστριακού ευρωτραπεζίτη έγινε λίγες ώρες αφότου η Standard & Poor's είχε προειδοποιήσει ότι η εφαρμογή κάθε εκδοχής του γαλλικού σχεδίου για τη μετακύλιση του ελληνικού χρέους (rollover) θα θεωρηθεί από τον οίκο ως χρεοκοπία της Ελλάδας. Προ δεκαπενθημέρου ο οίκος Fitch είχε προειδοποιήσει ότι πιθανότατα θα διατηρήσει την αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδο χρεοκοπίας αν οι ηγέτες της ΕΕ προωθήσουν τα σχέδια οικειοθελούς μετακύλισης του χρέους.

Και η παραπάνω τηλεφημερίδα αναγνωρίζει το γεγονός ότι «ασκούνται πιέσεις που αγγίζουν τα όρια του εκβιασμού» όλοι αυτοί οι οίκοι στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας που δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν στο σχέδιο διάσωσης της χώρας!

Δεν μπορώ να καταλάβω τι λύσσα έχει πιάσει ορισμένους από το εξωτερικό να δουν την Ελλάδα «τελειωμένη; Να τη δουν χρεοκοπημένη και πάμπτωχη; Να σέρνεται δηλαδή σαν τους παπαδιαμάντειους ζητιάνους από δω και από εκεί ζητώντας ελεημοσύνη από τον καθένα και δεν μας αφήνουν να ορθοποδήσουμε;

Τόσο κραυγαλέο μίσος και αντιπάθεια εναντίον της Χώρας μας πρώτη φορά αντικρίζουμε. Και διερωτώμαι: Ο κάθε κύριος Ρουμπινί ή ο κάθε κύριος Σόρος, που ήλθαν σαν κύριοι και έγιναν δεκτοί στο γραφείο του Έλληνα Πρωθυπουργού, κρύβονται πίσω από όλα αυτά τα παιχνίδια αφού «τζογάρουν» - κατά το κοινώς λεγόμενο - με πολλά δισεκατομμύρια στην δική μας χρεοκοπία; Δεν πρέπει κάποιος να μας απαντήσει;

Σας είπα: Δεν είμαι οικονομολόγος, αλλά δεν χρειάζεται να είσαι μάγειρας για να δεις αν το φαγητό που τρως είναι νόστιμο ή άνοστο. Κοινή λογική χρειάζεται.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 5 Ιουλίου 2011