Εν ταύταις ταις δυσίν εντολαίς όλος ο κόσμος και οι προφήται κρέμανται!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117428-188
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 19/04/11 15:10
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117428-188
Περιγραφή:

Εν ταύταις ταις δυσίν εντολαίς όλος ο κόσμος και οι προφήται κρέμανται!..

Διδάσκαλε, ποία εντολή μεγάλη εν τώ νόμω; Ο δε Ιησούς έφη αυτώ· Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τή καρδία σου και εν όλη τή ψυχή σου και εν όλη τή διανοία σου· Αύτη εστί πρώτη και μεγάλη εντολή. Δευτέρα δε ομοία αυτή· αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν. Εν ταύταις ταίς δυσίν εντολαίς όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται!.. (Ματθ. 22, 36-40). 

Μένανδρος και Ιησούς

ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ και χθες το Ευαγγέλιο της Μεγάλης Τρίτης. Είναι η στιγμή που οι Φαρισαίοι, ακούσαντες ότι ο Ιησούς εφίμωσε (κατατρόπωσε, δηλαδή) τους Σαδδουκαίους, μαζεύτηκαν όλοι μαζί και ένας εξ αυτών, νομικός στο επάγγελμα, ρώτησε τον Χριστό με νομικά επιχειρήματα για να του «πουλήσει πνεύμα», όπως θα λέγαμε σήμερα στην καθημερινή γλώσσα:

-- Διδάσκαλε, ποία εντολή μεγάλη εν τώ νόμω;

Και ο Χριστός απάντησε:

--Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εν όλη τή καρδία σου και εν όλη τή ψυχή σου και εν όλη τή διανοία σου· Αύτη εστί πρώτη και μεγάλη εντολή. Δευτέρα δε ομοία αυτή· αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν. Εν ταύταις ταίς δυσίν εντολαίς όλος ο νόμος και οι προφήται κρέμανται.

Χωρίς αμφιβολία, μέρες Μεγαλοβδομαδιάτικες που περνάμε και όλοι, κλεισμένοι μέσα στο καβούκι μας, έχουμε λησμονήσει τον πλησίον μας, οι δύο αυτές φράσεις του Ιησού Χριστού περικλείουν ολόκληρο το φάσμα τού μεγαλείου της ψυχής του ανθρώπου!.. Ενός μεγαλείου που μόνον ένας Χριστός θα μπορούσε να περιγράψει, αλλά και να επισημάνει, όπως παλιότερα ο Μένανδρος έλεγε:

--Ως χαρίεν εστ’ ανθρωπος όταν άνθρωπος ή. (Τι όμορφο πράγμα είναι να είναι κάποιος άνθρωπος, όταν είναι πραγματικός άνθρωπος)!..

Μένανδρος και Χριστός σε μία θεϊκή συνάντηση μέσα στο διάβα της Ιστορίας, οι οποίοι περιέγραψαν με ένα μοναδικό τρόπο τη φύση και το μεγαλείο της ψυχής του ανθρώπου!.. Του ανθρώπου εκείνου που δεν μοιάζει μονάχα, αλλά είναι πραγματικά άνθρωπος!..

Δεν θα χρειαστεί να έρθουμε στην καθημερινότητά μας για να δούμε πόσο αλαζονικά κι απάνθρωπα συμπεριφέρεται ο σημερινός άνθρωπος. Και το βλέπουμε με όλο αυτό το απάνθρωπο και αντικοινωνικό προσωπείο των εταίρων μας στην Ευρώπη («η εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσα γυνή») και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!.. «Εδώ και τώρα τα λεφτά, γιατί διαφορετικά θα πεθάνετε!..». Ούτε μιας ώρας παράταση!.. Ούτε «μιας ώρας λεύτερης ζωής», που θα έλεγε ο Ρήγας Φεραίος!.. Εδώ και τώρα!..

Αλλά ας επανέλθουμε στο Ευαγγέλιο της Μεγάλης Τρίτης και ας κάνουμε άλλη μία πολύ σοβαρή επισήμανση, που δεν έχει μόνο την θεολογική σημασία που δίνουν οι θεολόγοι, αλλά και την ιστορική ή φιλολογική αξία, που δίνουν οι ιστορικοί και οι λόγιοι.

Είναι η στιγμή που ο Ιησούς Χριστός θέτει ευθέως θέμα καταγωγής Του στους Φαρισαίους, όσο κι αν αυτό αιφνιδιάζει ή ξενίζει πολλούς μέσα στο διάβα των αιώνων:

«Συνηγμένων δε των Φαρισαίων επηρώτησεν αυτούς ο Ιησούς λέγων· Τί υμίν δοκεί περί τού Χριστού; τίνος υιός εστι;λέγουσιν αυτώ· Τού Δαυίδ. Λέγει αυτοίς· Πώς ούν Δαυίδ εν Πνεύματι Κύριον καλεί αυτόν λέγων».

Και αμέσως πιο κάτω γίνεται ευθύς και κατηγορηματικός:

«Ει ούν Δαυίδ καλεί αυτόν Κύριον, πώς υιός αυτού εστι;» (Εάν ο Δαβίδ καλεί τον Ιησού Χριστό Κύριο, πώς ο Χριστός είναι γιος του Δαβίδ;)

Κοντολογίς: Τι ανάγκασε τον Χριστό να κάνει ένα τόσο αποκαλυπτικό ερώτημα; Και γιατί ορισμένοι αποσιωπούν αυτή τη μεγάλη ιστορική αλήθεια και δεν ερευνούν αν ο Χριστός, ως Γαλιλαίος, γνώριζε πολύ καλύτερα από κάθε άλλον ευαγγελιστή ποιας καταγωγής ήταν;Α

Μήπως γι’ αυτό ο Ιησούς, όπως έλεγε στον γράφοντα ο κ. Λουκάς Χ. Φίλης, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, λάτρευε τόσο πολύ τους Έλληνες;

Λέω: Μήπως;

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου 2011