Έφυγε ένας ακόμη φίλος της Ελλάδος!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115624-8433
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 02/04/16 18:20
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115624-8433
Περιγραφή:

 Έφυγε ένας ακόμη φίλος της Ελλάδος!..

Εκείνο που προέχει για μας τους Έλληνες, είναι η σταθερή φιλελληνική θέση που έπαιρνε ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της θητείας του σημαδεύτηκαν από την ενεργητική προώθηση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, ο Γκένσερ έτεινε κατά κανόνα "ευήκοον ούς" στις ελληνικές θέσεις, με ιδιαίτερη ευαισθησία στο Κυπριακό.

ΕΦΥΓΕ χθες σε ηλικία 89 ετών ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, θεωρούμενος ως ένας από τους αρχιτέκτονες της επανένωσης της χώρας. Ο Γκένσερ, που υπέκυψε από καρδιακή ανεπάρκεια στο σπίτι του στο Βερολίνο, υπήρξε ο μακροβιότερος υπουργός Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Ο εκλιπών είχε σπουδάσει νομικά, διέφυγε από την Ανατολική Γερμανία και εντάχθηκε στις τάξεις του Κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Το 1972 ο Γκένσερ βίωσε τη χειρότερη στιγμή της μακράς του πολιτικής σταδιοδρομίας, όταν ως υπουργός Εσωτερικών διέταξε την αστυνομική επιχείρηση διάσωσης των Ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου που κρατούνταν όμηροι από Παλαιστινίους. Η επιχείρηση κατέληξε με τον θάνατο 11 Ισραηλινών αθλητών. Δύο χρόνια αργότερα διορίσθηκε υπουργός Εξωτερικών, θώκο τον οποίο διατήρησε ανελλιπώς μέχρι το 1992.

Είναι αλήθεια, ότι τις διπλωματικές ικανότητες του Γκένσερ συνέκριναν ορισμένοι σχολιαστές με εκείνες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Χένρι Κίσινγκερ, αλλά και του υπουργού του Ναπολέοντα, Ταλεϋράνδου.

Ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ γεννήθηκε το 1927 κοντά στην πόλη Χάλε, ενώ υπηρέτησε στις τάξεις της πολεμικής αεροπορίας της Γερμανίας στα τέλη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύμφωνα με διηγήσεις του, ανακάλυψε πολλά χρόνια αργότερα ότι το όνομά του είχε προστεθεί εν αγνοία του σε καταλόγους μελών του ναζιστικού κόμματος.

Παρά ταύτα, η βαθιά πίστη του Γκένσερ στην υπόθεση της ενωμένης Ευρώπης άνοιξε πραγματικά τον δρόμο στη δημιουργία του ενιαίου νομίσματος, χάρη σε μνημόνιο για δημιουργία κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης, ένα από τα πρώτα βήματα για το ευρώ.

Όμως, εκείνο που προέχει για μας τους Έλληνες, είναι η σταθερή φιλελληνική θέση που έπαιρνε ο Γκένσερ, ως υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, σε κρίσιμα εθνικά μας θέματα και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια της θητείας του σημαδεύτηκαν από την ενεργητική προώθηση της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, ο Γκένσερ έτεινε κατά κανόνα "ευήκοον ούς" στις ελληνικές θέσεις, με ιδιαίτερη ευαισθησία στο Κυπριακό.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι είχε αποκτήσει μεγάλη συμπάθεια από τον ελληνικό λαό, ο οποίος έβλεπε στο πρόσωπό του έναν μεγάλο σύμμαχο της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι είχε κάποιους δισταγμούς για τις γερμανικές επανορθώσεις. Μάλιστα, ο τότε Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, απαντώντας σε μία ερώτηση (Παρασκευή 26 Απριλίου 1991) μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): (…) Εγώ, κύριε Πρόεδρε, επί της ουσίας θα ήθελα να πω τα εξής: Πρώτον ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων. Είναι πράγματι σημαντικό θέμα. Είχα την ευκαιρία, κύριε Πρόεδρε του ΠΑΣΟΚ, να μιλήσω από την ίδια θέση απαντώντας σε ερώτηση του κ. Χαρίλαου Φλωράκη.
Όπως γνωρίζετε και όπως σας είπε και σας ο μακαρίτης ο Ερχαρτ, τότε, αυτό συναρτάται με τη λήξη του πολέμου. Ο πόλεμος ουσιαστικά έκλεισε, τυπικά δεν έκλεισε. Και η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αυτήν την ώρα επιμένει απόλυτα σ' αυτήν τη θέση. Ο κύριος Υπουργός των Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να θέσει το θέμα ευθέως στον κ. Γκένσερ, ο οποίος πέρασε προ ολίγων ημερών από εδώ. Και η απάντηση του κ. Γκένσερ ήταν δυστυχώς αρνητική, όχι για την Ελλάδα, γενικότερα. Η Γερμανία δε δέχεται την ύπαρξη τέτοιου θέματος.
Αντιλαμβάνεται υποθέτω η Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι η Ελλάς ούτε μπορεί ούτε θα επιδιώξει ιδιαίτερη μεταχείριση, χωριστή απ όλες τις άλλες χώρες. Αλλά υπεστήριξα από την αρχή την άποψη ότι το θέμα του δανείου έχει ειδική μορφή. Και απ όσο γνωρίζω δεν υπάρχουν ανάλογα προηγούμενα σε άλλες χώρες.
Κατά συνέπεια, θέλω να πληροφορήσω την Εθνική Αντιπροσωπεία, ότι η Κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για το συγκεκριμένο θέμα του δανείου. (…)»

Ο ίδιος ο τότε Πρωθυπουργός (Κωνσταντίνος Μητσοτάκης), μιλώντας στη Βουλή των Ελλήνων την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 1991, σχετικά με τη Συνθήκη Μάαστριχτ, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

« (…) Ήταν τόσο ισχυρά τα επιχειρήματά μας, που δεν συναντήσαμε αντίδραση. Μεταξύ των 12 δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Αλλά δεν απεφάσιζαν τυπικά οι 12. Απεφάσιζαν οι Υπουργοί των Εξωτερικών. Πρόεδρος, ευτυχώς, του Συμβουλίου στην παρούσα φάση, ήταν ο Γκένσερ. Η Γερμανία μας υπεστήριξε, αγαπητοί συνάδελφοι, σταθερά, μας υπεστήριξε μέχρι τέλους. Ο Γκένσερ προχώρησε σε μία ειδική σύσκεψη των Υπουργών των Εξωτερικών των χωρών της Δυτικοευρωπαϊκής Ενώσεως, παράλληλα, την ώρα που εμείς συνεδριάζαμε στην Ολομέλεια, στη Συνάντηση Κορυφής και πετύχαμε την απόφαση στην οποία προσεχώρησαν και οι τελευταίοι αντιδρώντες, που είναι γνωστό, ποιοι ήσαν και απεκαλύφθη στο Συμβούλιο των Υπουργών των Εξωτερικών, ότι αυτοί που αντιδρούσαν, ήσαν περισσότεροι απ αυτούς που νομίζαμε, αγαπητοί συνάδελφοι. Διότι ενώ οι Πρωθυπουργοί έλεγαν ναι, οι Υπουργοί των Εξωτερικών, οι ομόλογοι του κ. Αντώνη Σαμαρά, σε πολλές περιπτώσεις έλεγαν όχι, ήσαν αρνητικοί.
Τελικά, το γεγονός ότι η Ελλάς επέμεινε απολύτως και ήταν η κατάλληλη στιγμή, ετέθη με θέληση και δύναμη το ελληνικό αίτημα και έγινε δεκτό.(…)»

Αυτά και καλό ταξίδι στον φιλέλληνα, Χανς Ντίτριχ Γκένσερ!

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 2 Απριλίου 2016