Διαδίκτυο: Ευλογία ή κατάρα του Θεού;

Κωδικός Πόρου: 00285-117405-317
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 12/05/11 14:58
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117405-317
Περιγραφή:


Αριστερά: Μια μινωική φρυκτωρία είχε το σχήμα κόλουρου κώνου με διάμετρο βάσης 15 έως 47 μέτρα και ύψος 3 έως 8. Αποτελούνταν από χώμα και ημικυκλικά τοιχάρια ανά 70 πόντους!.. Δεξιά: Το σημερινό Διαδίκτυο (Ιντερνέτ). Οι εικόνες της Πληροφορικής Επιστήμης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, μιλούν από μόνες τους!..

Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Το θέμα που επέλεξαν για την έκθεση τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων αφορά στο Διαδίκτυο, τη χρήση του στο σχολείο, τη θετική και την αρνητική του πλευρά. Ας καταθέσουμε κι εμείς την ταπεινή μας άποψη.

ΜΕ ΤΟ μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας και θέμα αλιευμένο μέσα από τον ημερήσιο τύπο, όπως ένα άρθρο του κ. Πάσχα Μανδραβέλη σε διασκευή, που έχει σχέση με το Διαδίκτυο (θετικά και αρνητικά στοιχεία), ξεκίνησαν σήμερα το πρωί οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την εισαγωγή των μαθητών στα ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Και το διαδίκτυο, όπως όλοι αντιλαμβάνονται δεν είναι ένα τυχαίο θέμα. Είναι η ίδια η καθημερινότητά μας, πλέον. Είναι το άλφα και το ωμέγα σε κάθε μας δραστηριότητα, ιδίως όταν θέλουμε να ενημερωθούμε για οποιοδήποτε θέμα.

Κι έχει δίκιο ο κ. Παστός Μανδραβέλης. Ζούμε σε μία περίοδο εκδημοκρατισμού της γνώσης και το διαδίκτυο έφερε μια πιο ισότιμη πρόσβαση στη γνώση..

Παλιότερα, όπως λέει, για να δει κανείς τη βιβλιοθήκη του Κέμπριτζ, έπρεπε να ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα. Σήμερα, μπορεί να βρει τα βιβλία της από το γραφείο του.

Παλιότερα, έπρεπε να έχει κάποιος λεφτά για να παρακολουθήσει μαθήματα του ΜΙΤ. Σήμερα, τα μαθήματα αυτά, έρχονται διαδικτυακά στο σπίτι του!..

Τι είναι, όμως, τελικά το διαδίκτυο; Ευλογία ή κατάρα του Θεού; Είναι αυτό που προέβλεψαν εδώ και χιλιάδες χρόνια Έλληνες και Βιβλικοί Προφήτες για την εποχή που θα γίνεται γρήγορη μετάδοση των γνώσεων ή μήπως δικαιώθηκαν και όλοι εκείνοι οι πρόγονοί μας οι οποίοι ήσαν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τεχνικές γρήγορης μετάδοσης πληροφοριών με τις φρυκτωρίες;

Είναι γνωστό, ότι το αρχαιότερο συγκροτημένο επικοινωνιακό σύστημα στον ευρωπαϊκό χώρο, ενδεχομένως και στον κόσμο ολόκληρο, ήσαν οι μινωικές φρυκτωρίες (1900 π.Χ. - 1700 π.Χ.), οι λεγόμενοι σωροί στη λαϊκή γλώσσα.

Εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο πλέγμα μετάδοσης σημάτων σε μακρινές και κοντινές αποστάσεις με πολύ μεγάλη πυκνότητα σε υψηλά σημεία, αλλά και σε αρχαία μονοπάτια, που κάλυπτε όλη την Κρήτη. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορούσαν να μεταδώσουν, κυρίως με βάση τα φωτεινά σήματα τη νύχτα και με καπνούς ή χειρονομίες την ημέρα, τα μηνύματα που ήθελαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι (!!)..

Ίσως τα παιδιά που διαγωνίστηκαν σήμερα να είχαν υπόψη τους όλα αυτά και άλλα εξίσου σημαντικά επιτεύγματα των προγόνων μας στις επικοινωνίες. Είναι οι άνθρωποι οι οποίοι, χρησιμοποιώντας οπτικές ψηφιακές επικοινωνίες από το 12ον αι. π.Χ. , μετέφεραν το μήνυμα της νίκης από την Τροία στις Μυκήνες μέσα σε λίγα 24ωρα!. Κι όχι μόνο!

Από τα μέσα του 9ου π.Χ. αιώνα χρησιμοποίησαν την κωδικοποίηση του Ελληνικού αλφαβήτου (Καδμεία γραφή) για τη μετάδοση κειμένων με οπτική κωδικοποίηση σε Καρτεσιανές συντεταγμένες! Το εκπληκτικό είναι ότι κωδικοποίησαν το αλφάβητο με βάση την εντροπία του κάθε γράμματος!.. Απίστευτα πράγματα, αλλά -όπως λένε οι ειδικοί- αληθινά!..

Με όλα αυτά δεν ξέρω αν και κατά πόσο δικαιώνεται ο Κλεόβουλος ο Ρόδιος με τη φράση: «Αρχή σοφίας της αγνοίας η γνώσις» ή αν η γνώση και η πρόσβαση του ατόμου στο Διαδίκτυο θα είναι, ως εργαλείο γνώσης, επωφελές ή επιβλαβές.

Κι εδώ μόνο μία απάντηση υπάρχει: Το μαχαίρι που έχουμε στο σπίτι μας εξαρτάται πώς το χρησιμοποιούμε: Για να κόβουμε το ψωμί, που είναι ευλογία Θεού και όχι το … λαιμό ενός ανθρώπου, που είναι κατάρα Θεού!..

Καλή επιτυχία στα παιδιά!.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 12 Μαΐου 2011