Δεύτεροι και καταϊδρωμένοι, λοιπόν;

Κωδικός Πόρου: 00285-117359-612
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 27/06/11 13:58
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117359-612
Περιγραφή:

Δεύτεροι και καταϊδρωμένοι, λοιπόν;

Εμείς οι Έλληνες που γεννήσαμε έναν Λύσιππο, του οποίου οι ανδριάντες και τα αγάλματα μας έκαναν υπερήφανους σε όλον τον κόσμο, πώς γίνεται και δεν αξιωθήκαμε να στήσουμε ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο των Αθηνών; Περιμέναμε τους Σκοπιανούς για να ξυπνήσουμε και να έρθουμε δεύτεροι και καταϊδρωμένοι; 

(Από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των «Νέων»)

ΕΔΩ και πολλά χρόνια, πολύ πριν ο γράφων εμφανιστεί στην τηλεόραση με τις δικές του εκπομπές, άκουγα έναν γνωστό Αθηναίο δικηγόρο και συγγραφέα εθνικιστικών βιβλίων, να διερωτάται γιατί οι Έλληνες πολιτικοί δεν αποφασίζουν να στήσουν ένα άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο κέντρο των Αθηνών!

Κι όχι μόνο!..

Είχε προτείνει στα μεγάλες πλατείες, αλλά κυρίως στο νέο αεροδρόμιο να υπάρχουν δεξιά κι αριστερά της Αττικής Οδού ανδριάντες των μεγάλων σοφών και φιλοσόφων της αρχαιότητας, καθώς και όλων εκείνων που δόξασαν την Ελλάδα (Λεωνίδας, Παυσανίας, Φίλιππος, Μιλτιάδης κλπ), ώστε οι ξένοι που επισκέπτονται την Ελλάδα είτε κατά την άφιξη είτε κατά την αναχώρησή τους να έχουν προ οφθαλμών την πραγματική εικόνα της Ελλάδος!

Ποιος τον άκουγε, βέβαια!.. Εθνικιστή τον ανέβαζαν, αντισημίτη τον κατέβαζαν!... Σωβινιστή τον ανέβαζαν, φονταμενταλιστή τον κατέβαζαν!.. Ιμπεριαλιστή τον ανέβαζαν, στρατοκράτη τον κατέβαζαν!..

Να, όμως, που ήρθαν οι Σκοπιανοί, έστησαν τα δικά τους αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φίλιππου στα Σκόπια και τώρα .. τρέχουμε και δεν φτάνουμε!

Αλλά και αυτή την ώρα, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Τα Νέα», οι Έλληνες τρώγονται μεταξύ τους με διαφωνίες και διαξιφισμούς για να δικαιολογήσουμε για μια ακόμη φορά την αιώνια κατάρα της Φυλής μας να διχαζόμαστε πάντα μεταξύ μας, λές  και δεν υπάρχει κοινή λογική!

«Φωτιές στην Αθήνα έχει ανάψει η τοποθέτηση του γιγαντιαίου αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια. Οι πιέσεις από βουλευτές - ακόμη και του ΠΑΣΟΚ - αλλά και πολίτες αυξάνονται προς τον Δήμο Αθηναίων ώστε να αποκτήσει και η Αθήνα τον δικό της έφιππο στρατηλάτη στην Πλατεία Κοτζιά, δεδομένου πως το άγαλμα υπάρχει - έργο του Γιάννη Παππά - και απόφαση για την τοποθέτησή του ήδη είχε λάβει η απελθούσα δημοτική αρχή.

Μόνο που όσοι πιέζουν τον δήμο για την τοποθέτηση του ύψους 10 μ. χάλκινου γλυπτού του ακαδημαϊκού Γιάννη Παππά λογαριάζουν χωρίς τα ήδη υπάρχοντα έργα τέχνης στην πλατεία. Το γλυπτό Θησέας της διεθνώς καταξιωμένης ελληνίδας γλύπτριας Σοφίας Βάρη (συζύγου του Φερνάντο Μποτέρο) κοσμεί ήδη τον χώρο, μαζί με ένα σιντριβάνι. Προϋπόθεση δε για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι η μετακίνησή του. Ο εκλιπών Γιάννης Παππάς όμως είχε καταστήσει σαφές πως θα ήθελε το έργο του να τοποθετηθεί στην Πλατεία Κοτζιά μόνο αν συμφωνούσε και η Σοφία Βάρη.

Η καλλιτέχνις όμως δεν επιθυμεί τη μετακίνησή του, όπως ενημέρωσε τη δημοτική αρχή εκπρόσωπός της στην Ελλάδα για δύο λόγους: Πρώτον, διότι το γλυπτό έχει δημιουργηθεί για τη συγκεκριμένη πλατεία και, δεύτερον, διότι δεν της προτάθηκε συγκεκριμένη θέση για τη μεταφορά του.

Το θέμα πρόκειται σήμερα να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο, δεδομένου ότι οι μελέτες για την τοποθέτησή του είναι έτοιμες - μάλιστα πέρυσι τον χειμώνα είχαν γίνει έως και πρόβες για το τελικό σημείο αλλά τελικώς το έργο δεν υλοποιήθηκε. Ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να απαντήσει πού θα βρεθούν οι 60.000 ευρώ που απαιτούνται για την εγκατάσταση του γλυπτού μεσούσης της κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος. (…)».

Καταλάβατε, κύριοι; Το πρόβλημα είναι «πού θα βρεθούν οι 60.000 ευρώ που απαιτούνται για την εγκατάσταση του γλυπτού μεσούσης της κρίσης και των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος»,την ώρα που μόνο οι γιορτές για τους γκέϊ και τους κάθε λογής ομοφυλόφιλους (χωρίς ο γράφων να έχει τίποτε προσωπικό μαζί τους) ή άλλες φιέστες που διοργανώνουν στην Αθήνα έχουν στοιχίσει απείρως περισσότερα χρήματα στο Δήμο Αθηναίων!

Και τα λένε αυτά ποιοι; Οι ίδιοι που χορήγησαν μόλις προ ημερών σε τρεις υπαλλήλους της Βουλής εφάπαξ 300-400.000 ευρώ στον καθένα!!

Σαν δεν ντρεπόμαστε, λέω εγώ!... Σαν δεν ντρεπόμαστε!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2011