«Αυτό το λόγο θα σας πω…»

Κωδικός Πόρου: 00285-115659-8293
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 27/02/16 18:59
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115659-8293
Περιγραφή:

«Αυτό το λόγο θα σας πω…»

Ο γιος του Κωστή Παλαμά, Λέανδρος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κωνσταντίνου Τσάτσου δεν επιθυμούσε η κηδεία του πατέρα του να πάρει εθνοπατριωτική διάσταση, επειδή φοβόταν πως οι Ιταλικές αρχές κατοχής θα του στερούσαν το διαβατήριό του. Η κηδεία του έμεινε ιστορική, καθώς μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές, χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο!..

ΣΑΝ σήμερα ακριβώς, στις 27 Φεβρουαρίου 1943, μία μεγάλη ποιητική μας μορφή, ο εθνικός μας ποιητής, Κωστής Παλαμάς, έγειρε το σώμα του στη γη.

Πολυσήμαντη πνευματική μορφή: Ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας. Αναντίρρητα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές, με σημαντική συνεισφορά στην εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης. Κι όπως λένε οι ειδικοί, αποτέλεσε κεντρική μορφή της λογοτεχνικής γενιάς του 1880, πρωτοπόρος, μαζί με το Νίκο Καμπά και το Γεώργιο Δροσίνη, της αποκαλούμενης Νέας Αθηναϊκής (ή Παλαμικής) σχολής. Επίσης, είχε σπουδάσει και ως θεατρικός παραγωγός της ελληνικής λογοτεχνίας.

Πόσοι τόνοι μελάνης έχουν χυθεί για τον Κωστή Παλαμά!.. Και πόσοι θα χυθούν ακόμη στο πέρασμα των αιώνων!. Έτσι κι αλλιώς ο Κωστής Παλαμάς στέκεται ισάξια δίπλα στους αρχαίους Έλληνες τραγικούς ποιητές και στους μεγάλους διαφωτιστές του Γένους!

Ας καταθέσουμε και μια μαρτυρία:

Πριν αρκετά χρόνια, γράφοντας το βιβλίο «Πρόσωπο με Πρόσωπο», που είχε ως περιεχόμενο τον αντιδικτατορικό αγώνα του Ιάκωβου Διαμαντόπουλου, Α΄Αντιπροέδρου της Βουλής των Ελλήνων, μου έδωσε την πληροφορία ότι ο Κωστής Παλαμάς «πέθανε στα χέρια του»! Μου έδειξε μάλιστα και το πιστοποιητικό θανάτου του μεγάλου ποιητή, που είχε υπογράψει ο ίδιος!

Ο ως άνω πολιτικός ήταν γιατρός και ο Κωστής Παλαμάς νοσηλευόταν στην κλινική του!.. Μάλιστα, όποιος δει την πασίγνωστη φωτογραφία τού Κωστή Παλαμά προς την εξόδια ακολουθία του, στο φέρετρο που υποβαστάζει πρώτος ο Άγγελος Σικελιανός βρίσκεται και ο προσωπικός του γιατρός Ιάκωβος Διαμαντόπουλος.

Όπως είπαμε, ο Κωστής Παλαμάς πέθανε στις 27 Φεβρουαρίου του 1943. Έμενε επί της οδού Περιάνδρου 3 στην Πλάκα. Κι έγειρε το σώμα του έπειτα από μια σοβαρή ασθένεια, 40 ημέρες μετά το θάνατο της συζύγου του (τον οποίο δεν είχε πληροφορηθεί επειδή και η δική του υγεία ήταν σε κρίσιμη κατάσταση)!

Ο γιος του Λέανδρος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κωνσταντίνου Τσάτσου δεν επιθυμούσε η κηδεία του πατέρα του να πάρει εθνοπατριωτική διάσταση, επειδή φοβόταν πως οι Ιταλικές αρχές κατοχής θα του στερούσαν το διαβατήριό του. Η κηδεία του έμεινε ιστορική, καθώς μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές, χιλιάδες κόσμου τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο!

«Σε αυτό το φέρετρο ακουμπάει η Ελλάδα», έψαλε στο εθνεγερτήριο σάλπισμά του ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός (1884-1951), δίνοντας το πνεύμα ομόθυμης παρουσίας του λαού στην κηδεία. Και «με μια φωνή όσο ποτέ δυνατή» απήγγειλε το ποίημα Παλαμάς, που είχε γράψει τα χαράματα της 28ης Οκτωβρίου προς τιμήν του μεγάλου μας ποιητή!

Τι περίεργο, αλήθεια!... Ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 14 φορές (1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938 και 1940). Ανάμεσα σε αυτούς που πρότειναν τον Παλαμά για το βραβείο υπήρξε και ο νικητής του 1916, Καρλ Γκούσταφ Βέρνερ φον Χάιντενσταμ, ο οποίος πρότεινε τον Παλαμά τρεις φορές (1928, 1930 και 1935)!!

Κλείνοντας το μικρό αυτό σχόλιο, ας θυμηθούμε τους στίχους που έγραψε ο ίδιος ο εθνικός μας ποιητής την 1η Νοεμβρίου 1940, «Στη Νεολαία μας» και οι οποίοι θ’ ακούγονται όσο θ’ αναπνέει ακόμη ελληνική ψυχή:

«Αὐτὸ κρατάει ἀνάλαφρο μὲς στὴν ἀνεμοζάλη
τὸ ἀπὸ τοῦ κόσμου τὴ βοὴ πρεσβυτικὸ κεφάλι,
αὐτὸ τὸ λόγο θὰ σᾶς πῶ, δὲν ἔχω ἄλλο κανένα:
Μεθύστε μὲ τ᾿ ἀθάνατο κρασὶ τοῦ Εἰκοσιένα.»

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016