Αυτή είναι η νέα γενιά Ελλήνων που δημιουργούμε;

Κωδικός Πόρου: 00285-117435-150
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 12/04/11 14:16
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117435-150
Περιγραφή:

Αυτή είναι η νέα γενιά Ελλήνων που δημιουργούμε;

Πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων, αλλά τα Ελληνόπουλα μέχρι τα 18 τους χρόνια έχουν δει 18.000 τηλεοπτικές δολοφονίες και 200.000 πράξεις βίας, καθώς σε 15 λεπτά παιδικού προγράμματος εμπεριέχονται κατά μέσον όρο διπλάσιες σκηνές βίας από ό,τι σε προγράμματα που απευθύνονται σε ενήλικους(!!)... Αυτή είναι, κύριοι υπεύθυνοι, η νέα γενιά Ελλήνων που δημιουργούμε;  

ΠΕΡΑΣΕ στα ψιλά των εφημερίδων, αλλά το ανασύρουμε εκ νέου στην επιφάνεια  δίνοντας την διάσταση που πρέπει να δοθεί, ώστε να προβληματιστούν, κατά το δυνατόν,  ορισμένοι  υπεύθυνοι με όλα όσα δημιουργούν  εις βάρος της μελλοντικής γενιάς των Ελλήνων.

Το κακό, ασφαλώς, δεν είναι τωρινό. Έχει αρχίσει από την ώρα που δημιουργήθηκαν ανεξέλεγκτοι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί κι ας φοβούνται να το ομολογήσουν οι υπεύθυνοι. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» της Παρασκευής 23 Ιουνίου 1991:

«Παιχνίδι θανάτου για το φίλο… σε αναπαράσταση πολεμικής ταινίας. Σε φοβερή τραγωδία κατέληξε ένα… παιχνίδι ανάμεσα σε τρεις 16χρονους φίλους και συμμαθητές χθες το απόγευμα στα ταμπούρια του Πειραιά. Η αφορμή ήταν μια πολεμική ταινία που είδαν οι τρεις αχώριστοι παιδικοί φίλοι στο βίντεο και προσπάθησαν με ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο να επαναλάβουν τις σκηνές που τους εντυπωσίασαν. Ένα λάθος όμως έστειλε στον άλλο κόσμο τον έναν απ’ αυτούς»!..

Ας έλθουμε, λοιπόν, στο σήμερα:

Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Αδέσμευτος Τύπος» (6/4/2011), που υπογράφει η κα Εύα Κοντομηνά, τα παιδιά που σήμερα φοιτούν στο Δημοτικό όταν φτάσουν 70 ετών θα έχουν ξοδέψει περίπου 7 χρόνια από τη ζωή τους μπροστά στην τηλεόραση!

«Έρευνες δείχνουν πόσο έχει εισβάλει η τηλεόραση στην καθημερινότητά μας και οι αριθμοί σοκάρουν. Το 63% των νοικοκυριών αφήνουν ανοιχτή την τηλεόραση κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Τα Ελληνόπουλα μέχρι τα 18 τους χρόνια έχουν δει 18.000 τηλεοπτικές δολοφονίες και 200.000 πράξεις βίας, καθώς σε 15 λεπτά παιδικού προγράμματος εμπεριέχονται κατά μέσον όρο διπλάσιες σκηνές βίας από ό,τι σε προγράμματα που απευθύνονται σε ενήλικους!

Παράλληλα 7 στα 10 παιδιά, ηλικίας 8 έως 18 ετών, έχουν τηλεόραση στα δωμάτιά τους, ενώ μέχρι τα 3 πρώτα χρόνια της ζωή τους είναι σε θέση να αναγνωρίσουν περισσότερα από 100 λογότυπα προϊόντων.

Τα παραπάνω παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Σερρών υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας με σκοπό την ενημέρωση για τις δράσεις του Εθνικού Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,  Άννα Διαμαντοπούλου, η οποία, αφού συνεχάρη τους υπευθύνους του Δικτύου, δήλωσε: «Δεν είναι σωστό να δαιμονοποιούμε τα επιτεύγματα της τεχνολογίας γιατί είναι σημαντικά. Είμαστε καλύτερα τώρα που έχουμε Τηλεόραση και Internet από όταν δεν τα είχαμε. Είναι σημαντικό να αναπτύξουν τα παιδιά κριτική ικανότητα και το σχολείο πρέπει να είναι υπεύθυνο γι’ αυτό». Ενώ πρόσθεσε ότι η απαγόρευση δεν είναι μέθοδος διαπαιδαγώγησης.

Το Εθνικό Δίκτυο Αγωγής Τηλεόρασης έχει στόχο μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες που οργανώνει να προσφέρει στα παιδιά ενημέρωση σχετικά με τα οπτικοακουστικά μέσα, έτσι ώστε επεξεργάζονται με ενεργητικό και κριτικό τρόπο τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που δέχονται καθημερινά.

Ο εκπαιδευτικός και βασικό μέλος του Δικτύου Ιωάννης Πούλιος τόνισε: «Οι εκπαιδευτικοί συναντούμε την τηλεόραση στα σχολεία μας κάθε μέρα. Τη συναντούμε στις συζητήσεις των μαθητών, στις ενδυματολογικές τους επιλογές, στα κείμενά τους, στα ορθογραφικά τους λάθη, στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Άρα δεν μπορούμε να την αγνοήσουμε».

Επιπλέον, βραβεύτηκαν μαθητές δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό του Εθνικού Δικτύου Αγωγής Τηλεόρασης με τίτλο: «Τα παιδιά γράφουν και ζωγραφίζουν για τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα». Το πιο δυνατό χειροκρότημα κέρδισε το τηλεοπτικό σποτ του 4ου Ειδικού Σχολείου Αθηνών με τίτλο «Τηλε- ΚΕΪΚ», που φουσκώνει μόνο του, το οποίο είχε σκοπό να περάσει το μήνυμα ότι η πολλή τηλεόραση κάνει κακό στην υγεία.»

Αν καταλάβαμε καλά, το θέμα περνάει από ορισμένους  υπευθύνους σχεδόν «αβρόχοις ποσί» με το περίεργο και αψυχολόγητο δίλημμα: Ή έχουμε αυτή την τηλεόραση που έχουμε ή την κλείνουμε!..

Κοντολογίς, δεν λένε πώς και γιατί πρέπει να διορθώσουμε το κακό της σημερινής τηλεόρασης, ώστε να μη δημιουργούμε, με όλα αυτά που βλέπουν τα Ελληνόπουλα, τους εν δυνάμει αυριανούς εγκληματίες, αλλά πώς θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα με αφορισμούς τύπου: «Δεν είναι σωστό να δαιμονοποιούμε τα επιτεύγματα της τεχνολογίας», για να μην έρθουν οι υπουργοί σε κόντρα με τους μεγαλοεκδότες, που είναι παράλληλα και καναλάρχες!

Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: Δεν είναι στραβός ο γιαλός. Εμείς στραβά αρμενίζουμε!.. Διότι αν δεν λάβουμε μέτρα θα ξαναδιαβάζουμε συνέχεια ειδήσεις όπως αυτές με πρωταγωνιστές  παιδιά, που έγιναν εγκληματίες επειδή διαμόρφωσαν την αρνητική ψυχολογία τους από την τηλεόραση! 

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 12 Απριλίου 2011