«Αυγή της Οδύσσειας», σου λέει…

Κωδικός Πόρου: 00285-117457-34
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 21/03/11 14:02
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117457-34
Περιγραφή:

Πού να είσαι καημένε, Όμηρε, να δεις τι κάνουν οι άνθρωποι σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, οι οποίοι δανείστηκαν το ποιητικό έργο σου «Οδύσσεια», για να κάνουν του πολέμους τους «σ’ Ανατολή και Δύση», χωρίς να μπορούν ακόμη οι επιτελάρχες όλου του κόσμου να βρουν τη δική τους Ιθάκη!..

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ Ημέρα της Ποίησης σήμερα!.. Χαράς ευαγγέλια για όλους τους ποιητές!.. Από τον Όμηρο μέχρι τους σημερινούς πνευματικούς δημιουργούς!.. Έλληνες και Ξένους!..

Κι εκεί που η σκέψη μας ανέτρεξε στον θείο Όμηρο με τα αθάνατα ποιητικά του έργα «Ιλιάδα» και «Οδύσσεια», πού να φανταζόταν ο ίδιος ο αρχαίος ποιητής ότι τα έργα του θα γίνονταν τίτλοι πολεμικών επιχειρήσεων, όπως η νατοϊκή επέμβαση στη Λιβύη με τίτλο «Αυγή της Οδύσσειας»!..

Αλλά γιατί «Οδύσσεια», κύριοι επιτελείς, και όχι «Ιλιάδα», που είναι κατεξοχήν πολεμικό έργο; Μήπως δια του τίτλου αυτού μας προϊδεάζετε για μία ακόμη πολεμική οδύσσεια, όπως στο Ιράκ, Αφγανιστάν και αλλού;

Ο γράφων δεν είναι στρατιωτικός. Ούτε στρατηγικός ή στρατιωτικός αναλυτής. «Πέντε κλειδέρες γράμματα» έμαθε όλα κι όλα. Αλλά διαθέτει, όπως όλοι οι άνθρωποι, κοινό νου. Κοινή λογική.

Και η κοινή λογική λέει πως έναν πόλεμο ξέρεις πότε τον αρχίζεις, αλλά ουδέποτε πότε τον τελειώνεις! Και τούτο διότι υπάρχουν απρόσμενες εξελίξεις, που δεν έχουν υπολογιστεί με ακρίβεια, οι οποίες διαιωνίζουν ένα πρόβλημα που έχει αρχή αλλά όχι τέλος!

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, δεν ξέρω αν βρεθεί ένας άλλος Όμηρος για να «εξυμνήσει» τα πολεμικά ανδραγαθήματα, που διαδραματίζονται στις αφρικανικές ή αραβικές χώρες, με όλα όσα ζήσαμε το τελευταίο διάστημα σε χώρες όπως η Υεμένη, η Τυνησία, η Αίγυπτος και τώρα η Λιβύη.

Ξέρω, όμως, ότι πολλοί θα είναι οι σύγχρονοι Ραψωδοί οι οποίοι θα διεκτραγωδούν επί χρόνια τα όσα γίνονται εις βάρος αθώων και αμάχων πληθυσμών, που δεν έχουν τη δύναμη να αντισταθούν στις όποιες βαρβαρότητες των ιπτάμενων σιδερικών που «ξερνούν» φωτιά και πυρωμένο ατσάλι.

«Αιέν αριστεύειν», λέει ο Όμηρος. «Αιέν κινδυνεύειν» λένε οι σύγχρονες πολεμικές επιχειρήσεις, που δεν γνωρίζουμε αν θα βρουν στο πρόσωπό τους τούς αντίστοιχους Τρωϊκούς ήρωες (Αγαμέμνονες και Μενέλαους, Αχιλλείς και Πάτροκλους, Έκτορες και Πάρηδες, Εκάβες και Ανδρομάχες), που διέθεταν όμως ένα νηφάλιο, ήρεμο, πράο και πάνω απ’ όλα συνετό και σώφρονα Νέστορα! Και όχι μόνο!..

Είχαν και έναν Οδυσσέα, ο οποίος ήθελε να τελειώσει γρήγορα ο Τρωϊκός Πόλεμος για να επιστρέψει με λαχτάρα στην λατρευτή του πατρίδα, την Ιθάκη!

«Αυγή της Οδύσσειας», λοιπόν. «Odyssey Dawn», όπως λένε οι ξένοι. Μια «Οδύσσεια» που ισοδυναμεί με την δεκάχρονη περιπέτεια ενός Οδυσσέα, βασιλιά της Ιθάκης, ίσως γίνει μια πραγματική «Οδύσσεια», όχι μόνο για τη Λιβύη και ιδίως τον Συνταγματάρχη Καντάφι, αλλά για όλους τους επιτελάρχες του κόσμου, που αναζητούν ακόμη την δική τους «Ιθάκη». 

Με την ελπίδα ότι αυτός ο πόλεμος θα τελειώσει πολύ σύντομα

ΑΓΓΕΛΟΣ Π. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011