Ας αφήσουμε την Εκκλησία στο έργο της!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115661-8285
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 25/02/16 17:56
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115661-8285
Περιγραφή:

Ας αφήσουμε την Εκκλησία στο έργο της!..

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Κάτω Πατήσια, η οποία δεν κινεί το ενδιαφέρον μόνο επειδή αποτελεί διατηρητέο μνημείο του υπουργείου Πολιτισμού. Ούτε γιατί οι καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών ανά τον κόσμο προτρέπουν τους μαθητές τους να δουν από κοντά τη βυζαντινή αγιογράφηση που δεσπόζει αρχοντικά στον τρούλο της, ένα μοναδικό έργο του σπουδαίου αγιογράφου, Φώτη Κόντογλου. Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, όπως και ο αγαπητός πατέρας Δημήτριος, είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει σήμερα κυρίως σε εκείνους όπου η ανεργία τους χτύπησε την πόρτα!..

ΓΙΑ άλλη μια φορά κάποιοι κύριοι (καλοθελητές ή μη, καλοπροαίρετοι ή μη), στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν την επιχειρηματολογία τους το μόνο που κάνουν είναι να επιχειρούν μια θεαματική στροφή στο παρελθόν αναζητώντας «λάθη και παραλείψεις» του Κλήρου. Ακόμη και ένας γνωστός πολιτικός, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, σε ένα προχθεσινό του άρθρο, αφού στηλίτευε την σημερινή κυβέρνηση για τα δικά της λάθη ή τα παραλείψεις της, στο τέλος τα έβαλε με τον … Νίκωνα τον Μετανοείτε, για τα ερείπια της αρχαίας Σπάρτης! Δεν βρήκε τίποτα θετικό στην Εκκλησία της Ελλάδος!

Ακόμη και μέσα στη Βουλή, υπάρχουν ορισμένοι βουλευτές (δυστυχώς της αριστερής πλευράς, αλλά ευτυχώς ελάχιστοι) οι οποίοι εμμένουν στις δικές τους ιδεοληψίες και με το παραμικρό ρίχνουν τις φραστικές βολές τους στον Κλήρο, λες και ό,τι κακό γίνεται σ’ αυτόν τον κόσμο ο μοναδικός υπεύθυνος είναι η Εκκλησία.

Χαίρομαι, λοιπόν, που χθες το απόγευμα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθάρισε άλλο ένα θέμα (ομολογουμένως περίεργο και δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιον εξυπηρετεί), που συνέβη στο Σχιστό, αλλά που δεν έχει ανάμιξη η Εκκλησία, λέγοντας επί λέξει τα εξής:

«Δεν μπορώ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να μην αναφερθώ σε ένα ανατριχιαστικό γεγονός που συνέβη από κάποιους αρρωστημένους εγκέφαλους, μιμητές της Κου Κλουξ Κλαν, που έκαναν την αθλιότερη των πράξεων στο Κέντρο Μετεγκατάστασης Προσφύγων που έχει στηθεί στο Σχιστό, και μάλιστα στο όνομα χριστιανικών ιδεωδών.

Έβαλαν δίπλα σε αυτό το φρικιαστικό σύμβολο, του κομμένου κεφαλιού γουρουνιού, τον σταυρό. Ανόητοι και θλιβεροί υπάνθρωποι, επικαλούνται τη θρησκεία και την πατρίδα και σας καλώ να τους καταδικάσουμε, διότι δεν έχουν το δικαίωμα να επικαλούνται ούτε τη θρησκεία ούτε την πατρίδα oι πατριδοκάπηλοι! Διότι, ο πυρήνας του Χριστιανισμού είναι η αγάπη προς τον συνάνθρωπο και η πατρίδα είναι μια πατρίδα, που έχει υποφέρει από προσφυγιά, από μετανάστευση και ξέρει από ξεριζωμό, και δεν θα το επιτρέψουμε (…)».

Σήμερα, με χαρά μου διαπιστώνω ότι πολλοί κληρικοί, σκύβοντας ταπεινά το κεφάλι τους, σαν πραγματικοί χριστιανοί, που βιώνουν την ορθοδοξία με την αγάπη, συνεχίζουν το έργο της προσφοράς προς τον άνθρωπο, όπως έκαναν εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια, πιστοί στο έργο του Γαλιλαίου!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα προς μίμηση είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στα Κάτω Πατήσια, η οποία δεν κινεί το ενδιαφέρον μόνο επειδή αποτελεί διατηρητέο μνημείο του υπουργείου Πολιτισμού. Ούτε γιατί οι καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών ανά τον κόσμο προτρέπουν τους μαθητές τους να δουν από κοντά τη βυζαντινή αγιογράφηση που δεσπόζει αρχοντικά στον τρούλο της, ένα μοναδικό έργο του σπουδαίου αγιογράφου, Φώτη Κόντογλου.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, όπως και ο αγαπητός πατέρας Δημήτριος, είναι γνωστός για το φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει σήμερα κυρίως σε εκείνους όπου η ανεργία τους χτύπησε την πόρτα.

Η Εκκλησία –όπως διαβάζουμε στο «Πρώτο Θέμα»- ξεκίνησε να χτίζεται λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, ενώ τα χρόνια της κατοχής στήνονταν τα μεγάλα καζάνια στην αυλή του ναού τα οποία τροφοδοτούσαν τους πολίτες με καθημερινό συσσίτιο.

Το έργο της εκκλησίας όχι μόνο δεν σταμάτησε αλλά στις μέρες μας ενισχύθηκε καθώς λειτουργεί συσσίτιο κάτω από τις οδηγίες της “Αποστολής” της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Αρχιεπίσκοπου, Ιερώνυμου.

Πρώην εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, άνεργοι καθηγητές ξένων γλωσσών που οι οικονομικές τους δυνατότητες είναι περιορισμένες, αλλά και άτομα που κάποτε ενίσχυαν οικονομικά το φιλόπτωχο ταμείο της εκκλησίας, σήμερα ζουν από αυτό αφού τους εξασφαλίζει καθημερινά μία μερίδα φαγητό.

Το φιλανθρωπικό έργο όμως, δεν σταματάει εδώ, αφού το Φιλόπτωχο ταμείο, προσφέρει τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης, σε φτωχές οικογένειες, σε ιδρύματα και φυσικά σε αστέγους που ζουν στο κέντρο της Αθήνας. Επίσης, σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής, ενημερώνονται για τις οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες που διστάζουν να ζητήσουν βοήθεια, στέλνοντας σε αυτές τακτικά δέματα με τρόφιμα.

Ιδού, λοιπόν, άλλο ένα δείγμα προσφοράς της Εκκλησίας προς τον άνθρωπο. Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά.  Το λέει, άλλωστε, ο βιβλικός ύμνος της αγάπης: «Εάν ταίς γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον (...)»

Με σεβασμό και ιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016