Από το Κίνημα του Ναυτικού στο … Dancing With The Stars!

Κωδικός Πόρου: 00285-117394-384
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 23/05/11 15:40
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117394-384
Περιγραφή:

Από το Κίνημα του Ναυτικού στο … Dancing With The Stars!

Πώς αλλάζουν οι συνήθειες!... Πώς αλλάζει ο χρόνος!.. Πώς αλλάζουν οι καιροί!... Σαν σήμερα κάποιοι άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού έκαναν τον δικό τους αγώνα ενάντια σε μια δικτατορία και σήμερα κάποιοι άλλοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για να διακριθούν στο … Dancing With The Stars (!).

ΙΣΤΟΡΙΚΗ η σημερινή ημέρα. Και σ’ όλους όσους από μας το βέλος της μνήμης μας πηγαίνει στο παρελθόν, ενθυμούμαστε ότι την 22αν Μαΐου 1973 έγινε μία συνωμοτική ενέργεια από μια ομάδα αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού για την ανατροπή  των Συνταγματαρχών και την επαναφορά της (λεγόμενης) Δημοκρατίας στην Ελλάδα.

Γνωστά τα υπόλοιπα. Το Κίνημα που ετοίμαζαν από το 1969 δεν εκδηλώθηκε, γιατί προδόθηκε, ενώ ακολούθησαν αθρόες συλλήψεις και βασανισμοί.

Πράγματι, το Ναυτικό, ένα στρατιωτικό σώμα με φιλελεύθερη παράδοση, δεν έλαβε ενεργά μέρος στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου. Κι αυτό φάνηκε από την παραίτηση του αρχηγού του, Κωνσταντίνου Εγκολφόπουλου, αμέσως μετά την επικράτηση των συνταγματαρχών.

Κι αυτό το είδαμε στις μετέπειτα κινήσεις με πρώτη αντίδραση του Ναυτικού κατά της Δικτατορίας όταν εκδηλώθηκε το αποτυχημένο κίνημα του Βασιλιά Κωνσταντίνου στις 13 Δεκεμβρίου 1967, την ώρα που ο Στόλος εξήρχετο στο Αιγαίο.

Αμέσως μετά, στελέχη του Ναυτικού της τάξεως του 1940, όπως οι Πλωτάρχες Παππάς, Σέκερης και Μάλιαρης, άρχισαν να οργανώνουν ένα συνωμοτικό πυρήνα εντός του στρατεύματος, με στόχο την ανατροπή της Δικτατορίας.

Δεν θα μπούμε τώρα σε ιστορικές λεπτομέρειες που μπορεί να βρει ο καθένας στα διάφορα ιστορικά κείμενα. Άλλωστε είναι γνωστό ότι από τις αρχές του 1969 ο μικρός πυρήνας των στελεχών αυτών άρχισε να μεγαλώνει, με τη συστηματική μύηση αξιωματικών στο κίνημα τα οποία έδιδαν όρκο ότι θα αγωνιστούν για την ανατροπή της Δικτατορίας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα.

Πολλοί λένε ότι στο πλαίσιο αυτό είχαν εκπονηθεί διάφορα σχέδια: από την απαγωγή του Παπαδόπουλου κατά τη διάρκεια της άσκησης του Στόλου με την επωνυμία «Θρίαμβος» (Αύγουστος 1969), μέχρι την κατάληψη της Κρήτης, της Μήλου και άλλων νησιών και το σχηματισμό εκεί κυβέρνησης από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, με την επάνοδο και του Βασιλιά Κωνσταντίνου (Ιούνιος 1969). Στην πράξη, όμως, τα σχέδια αυτά ποτέ δεν υλοποιήθηκαν.

Ένα είναι το ζήτημα: Με ποιον τρόπο οι σημερινοί Έλληνες τιμούν κάποια ιστορικά γεγονότα; Σέβονται ή όχι ακόμη και το όνομα που «κουβαλάνε» στην πλάτη τους όταν αυτό είναι γραμμένο με χρυσά γράμματα στη Νεότερη Ελληνική Ιστορία;

Όταν ένας άνθρωπος, για παράδειγμα, φέρνει ως επίθετο το ιστορικό όνομα του Ίωνα Δραγούμη, γνωρίζει πώς να το (δια)χειρίζεται ακόμη και στις δημόσιες σχέσεις του ή μήπως, αν είναι όμορφη καλλιτέχνιδα, φοράει ένα ... σέξι εσώρουχο και χορεύει στο … Dancing With The Stars; Μήπως ο δρόμος αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος; Λέω: Μήπως;

Όλοι οι φίλοι και οι φίλες αυτής της στήλης γνωρίζουν ότι ο γράφων δεν είναι πουριτανός. Ούτε ηθικολόγος και όλα τα συναφή. Άλλοι είναι αυτοί που μιλάνε ή πραγματεύονται περί ηθικής, η οποία  διδάσκει τί πρέπει να κάνει κανείς και τί όχι!

Κοντολογίς, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους,  απεκδύεται αυτού του χαρακτηρισμού γιατί δεν θέλει να δογματίζει για θέματα που έχουν σχέση με τη περιβόητη ηθική, ή να σχολιάζει συστηματικά τις πράξεις τών άλλων από στενή ηθική άποψη ή να κάνει ηθικά κηρύγματα, λες και είναι κανένας ... ρασοφόρος. Μακράν ημών αυτού του είδους οι ηθικολογίες.

Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι, και ιδίως καλλιτέχνες, έχουν χίλιους-μύριους τρόπους, αν θέλουν να προασπίσουν και το όνομα που «κουβαλούν» (χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο) και την δική τους πορεία να ισχυροποιήσουν. Μια πορεία, που δεν πρέπει ποτέ να «θυσιάζεται» στο βωμό της τηλεθέασης για μια στάλα προβολή.

Χίλια συγγνώμη αν το σημερινό μου σχόλιο πικραίνει ορισμένους, αλλά αυτή είναι η ταπεινή μας άποψη.

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011