Αν ήμασταν, Θεέ μου, πρωτόγονοι…

Κωδικός Πόρου: 00285-117353-650
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 03/07/11 14:02
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117353-650
Περιγραφή:

Αν ήμασταν, Θεέ μου, πρωτόγονοι…

Και λοιπόν; Τι κερδίσαμε με τον λεγόμενο «πολιτισμό» μας; Πήραμε σπίτια, πήραμε αυτοκίνητα, κερδίσαμε λεφτά, δόξα, πλούτο, χλιδή, αλλά χάσαμε την ανθρωπιά μας!.. Στην προσπάθεια μας να βρούμε τον χρυσό, χάσαμε τον εαυτό μας και σαν τον Διογένη μέρα μεσημέρι, με το φανάρι στο χέρι, ψάχνουμε να βρούμε τον άνθρωπο!.. Αν ήμασταν, Θεέ μου, πρωτόγονοι…

ΜΙΑ νέα φυλή αυτοχθόνων εντοπίστηκε – λέει - σε μία περιοχή του Αμαζονίου, στην κοιλάδα Ζαβάρι, στη βορειοδυτική Βραζιλία στα σύνορα με το Περού, όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του Εθνικού ιδρύματος Ινδιάνων (Funai).

Η ύπαρξη αυτής της φυλής, η οποία μετρά περίπου 200 άτομα που δεν έχουν καμία επαφή με τον έξω κόσμο, είχε ανακαλυφθεί αρχικά μέσω δορυφορικών εικόνων και στη συνέχεια επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια μίας πτήσης που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο από μέλη του Funai, του μοναδικού φορέα που έχει άδεια να πλησιάζει αυτόχθονες.

Οι αρχές της Βραζιλίας απαγορεύουν στους Λευκούς την πρόσβαση στις περιοχές όπου βρίσκονται απομονωμένοι ιθαγενείς διότι οι τελευταίοι κινδυνεύουν να μολυνθούν από ασθένειες για τις οποίες δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα (!!)... Κοντολογίς, δεν έχουν καμία σχέση με τον λεγόμενο «δυτικό πολιτισμό»!..

Πόσες φορές σε κάποιες στιγμές περισυλλογής, δεν έχουμε σκεφτεί μήπως «θα ήταν καλύτερα» αν ήμασταν κι εμείς πρωτόγονοι!

Και λοιπόν; Τι κερδίσαμε με τον λεγόμενο «δυτικό πολιτισμό» μας; Πήραμε σπίτια, πήραμε αυτοκίνητα, κερδίσαμε λεφτά, δόξα, πλούτο, χλιδή, αλλά χάσαμε την ανθρωπιά μας!..

Στην προσπάθεια μας να βρούμε τον χρυσό, χάσαμε τον εαυτό μας και σαν τον Διογένη, μέρα μεσημέρι, με το φανάρι στο χέρι, ψάχνουμε να βρούμε τον άνθρωπο, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται ακόμη έξω από την κολυμβήθρα του Σιλωάμ και λέγουν με παράπονο «άνθρωπον ουκ έχω»!..

Θεέ μου!.. Αν ήμασταν κι εμείς πρωτόγονοι μήπως θα ήταν καλύτερα; Μήπως τουλάχιστον θα διατηρούσαμε την ανθρωπιά μας; Μια ανθρωπιά που χάθηκε και στη θέση της άφησε την φιλαυτία, τον εγωϊσμό, την αλαζονεία, την ατιμία και τόσα άλλα;

Πού είναι, βρε παιδιά, η χαμένη αθωότητά μας; Πού είναι η αγάπη που νιώθαμε στα φτωχικά εκείνα σπίτια των χωριών μας; Μπορεί να μην είχαμε φως, νερό, που κουβαλάγαμε με βαρέλες από τις κεντρικές βρύσες, ή τηλέφωνο, αλλά είχαμε την ανθρωπιά μας!.. Μια καρδιά που πλημμύριζε από αγάπη και μόνο από αγάπη!..

Σιχτίρι η πρόοδός τους και ο πολιτισμός τους και τα καλά τους!.. Σιχτίρι και τα λεφτά τους και τα πλούτη τους και η χλιδή τους!...

Τι πολιτισμός είναι αυτός να σκοτώνουμε κατά χιλιάδες πλέον τους ανθρώπους με τα «εξελιγμένα» όπλα μας; Τι πολιτισμός είναι αυτός όπου ο μισός πλανήτης δυστυχεί από φτώχεια, πείνα, ανέχεια, ανεργία και ο άλλος μισός να βρίσκεται υπό κηδεμονία ή κατοχή παρανοϊκών δικτατόρων, που αιματοκυλούν κάθε τόσο περιοχές ολόκληρες στον πλανήτη;

Δεν το καταλάβαμε, κύριοι; Ο πολιτισμός, που μας προσέφεραν ορισμένοι, μας έκανε να μοιάζουμε με τάφους στολισμένους, που όπως έλεγε κι ο Χριστός, «έξωθεν μέν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν δε γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας»!... Αυτόν τον πολιτισμό θέλουμε;

Οι αυτόχθονες -λέει- της κοιλάδας Ζαβάρι απειλούνται από τις παράνομες δραστηριότητες των υλοτόμων, των χρυσοθήρων και των ψαράδων, αλλά και από τους εμπόρους ναρκωτικών στα σύνορα με το Περού!..

Ώ, άνθρωποι του Αμαζονίου!.. Ω, πρωτόγονοι άνθρωποι!.. Τουλάχιστον παραμείνατε εσείς άνθρωποι, αφού οι λεγόμενοι εξελιγμένοι και σύγχρονοι άνθρωποι το μόνο που κατάφεραν ήταν να σκοτώσουν τον άνθρωπο!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Κυριακή, 3 Ιουλίου 2011