Αμήν λέγω σοι ότι εν ταύτη τή νυκτί πριν αλέκτορα φωνήσαι τρίς απαρνήση με!..

Κωδικός Πόρου: 00285-117426-197
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 21/04/11 15:17
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-117426-197
Περιγραφή:

Αμήν λέγω σοι ότι εν ταύτη τή νυκτί πριν αλέκτορα φωνήσαι τρίς απαρνήση με!..

Πάντες υμείς σκανδαλισθήσεσθε εν εμοί εν τή νυκτί ταύτη· γέγραπται γάρ, πατάξω τον ποιμένα, και διασκορπισθήσονται τα πρόβατα της ποίμνης!.. 

Αριστερά «Ο Μυστικός Δείπνος» και δεξιά το «Συμπόσιο του Αγάθωνος» (γνωστό ως «Συμπόσιον του Πλάτωνος»). Τόσοι ποταμοί μελάνης για κανέναν άλλο Μυστικό Δείπνο ή Συμπόσιο  έχουν χυθεί, αλλά ούτε και τόσες χιλιάδες κείμενα ή βιβλία έχουν τυπωθεί!..  Και τα δύο –τι περίεργο!- έχουν ελληνοχριστιανικό χαρακτήρα!..

ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ σήμερα και για μία ακόμη φορά θα ασχοληθούμε με ορισμένα αιώνια και διαχρονικά μηνύματα του Ευαγγελίου, που πάντα είναι τόσο επίκαιρα λες και διαδραματίστηκαν μόλις χθες!

Εξυπακούεται ότι ο γράφων, ως μη θεολόγος, δεν δίδει (και δεν είναι σωστό να δίδει) θεολογικές ερμηνείες επί του Ευαγγελίου αφού υπάρχουν άνθρωποι καταλληλότεροι και αρμοδιότεροι αυτού. Υπάρχει, για παράδειγμα, ο κοσμαγάπητος Πρωτοπρεσβύτερος και Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών π. Γεώργιος Μεταλληνός (ο Φώτιος της σύγχρονης εποχής, όπως λέει ο γράφων), που μπορεί να μας αναλύσει όχι μόνο θεολογικά, αλλά και επιστημονικά όλα σχεδόν τα βιβλικά θέματα!

Συνήθως στεκόμαστε σε ιστορικά θέματα ή αυτά που έχουν να κάνουν με την χριστιανική αρχαιολογία, για να επιβεβαιώσουμε πολλά βιβλικά χωρία, τα οποία, εν πολλοίς έχουν σχέση με τον Ελληνισμό. Άλλωστε η Αγία Γραφή και ιδίως η Καινή Διαθήκη είναι έργο της Ελληνικής Γλώσσας και αλίμονό μας εάν, ως Έλληνες, δεν ασχολούμασταν με αυτά τα αρχαία ελληνικά κείμενα, είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με το περιεχόμενό τους.

Τα λέγω αυτά διότι ορισμένοι, στην προσπάθειά τους να πλήξουν την Αγία Γραφή καταπιάνονται με ορισμένα ιστορικά στοιχεία τα οποία, με τη σημερινή κοσμοθεωρητική αντίληψη, που έχουμε σχηματίσει, ίσως ξενίζουν ή και εκπλήσσουν ορισμένους. Αλλά αυτά ήσαν τα ήθη της εποχής της Βίβλου και μόνον έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

Αντιλαμβάνεσθε ότι μέσα σε ένα σχόλιο δεν είναι δυνατόν να αναλύσουε τα πάντα, αλλά επειδή ένας φίλος της Ιστοσελίδας μας έθεσε το ερώτημα: «Πού βρίσκετε κάτι ελληνικό μέσα στον Μυστικό Δείπνο», η απάντηση είναι πολύ εύκολη:

Όπως όλοι γνωρίζουν, η παγκόσμια ιστορία έχει καταγράψει δύο μεγάλους και ιστορικούς δείπνους: Το «Συμπόσιον του Πλάτωνος» και τον «Μυστικό Δείπνο»! Τόσοι ποταμοί μελάνης για κανέναν άλλο Μυστικό Δείπνο ή Συμπόσιο έχουν γραφτεί, αλλά ούτε και τόσες χιλιάδες κείμενα ή βιβλία έχουν τυπωθεί!.. Και τα δύο –τι περίεργο!- έχουν ελληνοχριστιανικό χαρακτήρα!

Αλλά ας αφήσουμε αυτά (ήδη έχουμε αρχίσει την ανάρτηση ολόκληρου του έργου μας «Ιησούς Χριστός: Ελληνισμός-Χριστιανισμός» όπου δίδουμε όλες αυτές τις εξηγήσεις ή απαντήσεις) και ας έλθουμε για λίγο σ' αυτό καθαυτό το Ευαγγέλιο της Μ. Πέμπτης, όπου ο Χριστός δεν έδειξε απλά την ταπεινότητά Του, αλλά είπε κάτι το οποίο ενέβαλε πολλούς σε σκέψη και περισυλλογή:

«Πάντες υμείς σκανδαλισθήσεσθε εν εμοί εν τή νυκτί ταύτη· γέγραπται γάρ, πατάξω τον ποιμένα, και διασκορπισθήσονται τα πρόβατα της ποίμνης» (Ματθ. 26, 31)!

Όλοι εσείς –λέει ο Χριστός- κατά τη νύκτα αυτή θα σκανδαλισθείτε και θα κλονισθεί η πίστη σας προς εμένα. Διότι έτσι έχει γραφτεί στην Παλαιά Διαθήκη: με τη δική μου συγκατάθεση θα χτυπηθεί ο ποιμένας, δηλαδή εγώ (ο Ιησούς) και θα διασκορπιστούν τα πρόβατα του ποιμνίου, δηλαδή εσείς, οι μαθητές μου.

Και πιο κάτω: «μετά δε το εγερθήναί με προάξω υμάς εις την Γαλιλαίαν».(Όταν όμως θ’ αναστηθώ, θα σας προϋπαντήσω εις την Γαλιλαία, όπου και θα συναντηθούμε»!(Ματθ. 26,32).

Κλείνοντας να θυμίσω σε κάποιους φίλους, που έρχονταν κάποτε στις δικές μου τηλεοπτικές εκπομπές για να δηλώσουν την υπερβολική αγάπη τους στον «γλυκύτατο Ιησού» (έτσι έλεγαν) ή να λένε πώς η ταυτότητά τους γράφει πως είναι «ορθόδοξοι Χριστιανοί».

Σήμερα, για λόγους που θα αποκαλύψουμε εν καιρώ με ισχυρά ντοκουμέντα (βίντεο κλπ), ορισμένοι εξ αυτών αλλάζουν ή «φοράνε» κάθε τόσο διαφορετικά ονόματα σαν κάτι … κυρίες των παραλιακών λεωφόρων ή παίρνουν τα ηνία τής δήθεν … «επανελλήνισης των Ελλήνων» επειδή δεν γνωρίζει ο κόσμος το ποιόν τους!.. Τι να πει κανείς!.. Για τα τριάκοντα αργύρια!..

Το είπε ο Χριστός στον Πέτρο: «Αμήν λέγω σοι ότι εν ταύτη τή νυκτί πριν αλέκτορα φωνήσαι τρίς απαρνήση με»!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Μ. Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011