Άλλοι χτυπούν τα σήμαντρα και άλλοι τους κώδωνες κινδύνου!..

Κωδικός Πόρου: 00285-115640-8368
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 17/03/16 18:42
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Το Σχόλιο της Ημέρας, 00285-115640-8368
Περιγραφή:

Άλλοι χτυπούν τα σήμαντρα και άλλοι τους κώδωνες κινδύνου!..

Βλέπετε, λοιπόν, ότι με όλα όσα ακούμε ή διαβάζουμε, άλλοι χτυπούν τα σήμαντρα και άλλοι τους κώδωνες κινδύνου!.. Το ποιος θα δικαιωθεί, όπως είπαμε, πολύ σύντομα θα το μάθουμε κι εμείς. Ελπίζουμε, όμως, όλα να εξελιχθούν ευχάριστα και οι Έλληνες σαν ξαναζήσουν όπως ζούσαν κάποτε εν μέσω ειρήνης και προσωπικής ευδαιμονίας του καθενός. Έτσι κι αλλιώς οι αρχαίοι έλεγαν «ουδέν κακόν αμιγές καλού»! Ο πάτος στον οποίον βρεθήκαμε, όπως έλεγε κάποτε ο αείμνηστος πολιτικός, Σπύρος Μαρκεζίνης, αναγκαστικά θα μας οδηγήσει σε άνωση!..

ΔΕΝ ΞΕΡΩ!.. Αλλά με όλα όσα διαβάζω στις εφημερίδες και τα περιοδικά ή βλέπω στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων, κάτι μου λέει ότι πολύ σύντομα (κι επιτρέψτε μου τη διατύπωση) θα έχουμε ένα ψυχολογικό σοκ. Τι είδους σοκ θα είναι αυτό δεν μπορώ να το διερμηνεύσω. Ενδεχομένως να έχουμε εξελίξεις- σοκ σήμερα στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, σίγουρα κάποιο σοκ με το κουαρτέτο, αλλά οπωσδήποτε κάτι που έχει να κάνει με το ψυχολογικό σοκ των προσφύγων στην Ειδομένη. Ευχάριστα ή δυσάρεστα θα τα μάθουμε πολύ σύντομα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, όπως είδαμε, προσήλθε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής με βασική θέση την ανάγκη αξιόπιστης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που θα εξασφαλίσει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις συγκλίνουν πως δεν αναμένονται θεαματικά αποτελέσματα, αφού πολλές χώρες αρνούνται να αποδεχθούν τα αιτήματα της Άγκυρας.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση στη Σύνοδο Κορυφής, όπως τους περιέγραψε η κυβερνητική εκπρόσωποςκ. Όλγα Γεροβασίλη, είναι οι εξής:

►Αξιόπιστη συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας που θα εξασφαλίζει τη δραστική μείωση των προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές στα ελληνικά νησιά.
► Εξουδετέρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης στο Αιγαίο, μέσω της υλοποίησης της επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία.
►Αύξηση των ρυθμών μετεγκατάστασης από την Ελλάδα προς τις χώρες της ΕΕ.
►Κατοχύρωση έκτακτης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας για τις ανάγκες διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης.
►Ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου με συνδρομή και προσωπικού των ευρωπαϊκών οργανισμών, όπως η Frontex και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο.
► Άμεση εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στη Σμύρνη για επείγουσα επιστροφή παράτυπων μεταναστών, καθώς και η εφαρμογή της αντίστοιχης συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας από 1ης Ιουνίου 2016.

Η κ. Γεροβασίλη ανέφερε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων, η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Ες αύριον τα σπουδαία, λοιπόν. Έτσι κι αλλιώς η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες θα διαρκέσει δύο ημέρες. Μόνον που τα πράγματα δεν τελειώνουν εδώ. Υπάρχει και κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να πούμε ότι μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο κραδασμό. Ένα άλλο σοκ.

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, πέραν του αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί ιδεολογικά μαζί του, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έκανε μία πολύ σημαντική δήλωση. Τη διαβάζουμε:

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που αρχίζει την Πέμπτη, πρόκειται να αποφασιστεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Συμβούλιο Κορυφής στις 17/3/2016 είχε δηλώσει ότι επιθυμεί να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις αυτές «το ταχύτερο δυνατόν». Η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα μήπως με την εσπευσμένη αυτή έναρξη δημιουργηθούν τετελεσμένα σε βάρος της. Συγκεκριμένα: η Ένωση αποφάσισε το Δεκέμβριο του 1999 στο Ελσίνκι ότι κάθε υποψήφιο κράτος θα πρέπει να φέρνει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τις συνοριακές του διαφορές με ένα κράτος μέλος. Στην προκείμενη περίπτωση δηλαδή η Τουρκία τις διαφορές που ισχυρίζεται ότι έχει με την Ελλάδα. Εάν η κυβέρνηση δεν υπενθυμίσει την απόφαση αυτή και δεν υπάρξει σχετική δήλωση της Ένωσης ότι η απόφαση εξακολουθεί να ισχύει θα συμβεί το εξής: Η Τουρκία θα ισχυριστεί, οποτεδήποτε δημιουργήσει πρόβλημα με την Ελλάδα, ότι ο κανόνας που καθιερώθηκε στο Ελσίνκι έχει παύσει να ισχύει λόγω αχρησίας. Μπορεί κατόπιν τούτου να προβάλει οποιεσδήποτε απαιτήσεις έχει εις βάρος της Ελλάδας.

Αν θέλουμε ειρήνη, συνεργασία και διεθνή στήριξη πρέπει να επιμένουμε σε ρυθμίσεις που αποκλείουν μελλοντικές αντιπαραθέσεις. Αλλιώς θα είμαστε έρμαιοι προβλημάτων της κάθε στιγμής, όπως σήμερα του προσφυγικού».

Βλέπετε, λοιπόν, ότι με όλα όσα ακούμε ή διαβάζουμε, άλλοι χτυπούν τα σήμαντρα και άλλοι τους κώδωνες κινδύνου!.. Το ποιος θα δικαιωθεί, όπως είπαμε, πολύ σύντομα θα το μάθουμε κι εμείς. Ελπίζουμε, όμως, όλα να εξελιχθούν ευχάριστα και οι Έλληνες σαν ξαναζήσουν όπως ζούσαν κάποτε εν μέσω ειρήνης και προσωπικής ευδαιμονίας του καθενός.

Έτσι κι αλλιώς οι αρχαίοι έλεγαν «ουδέν κακόν αμιγές καλού»! Ο πάτος στον οποίον βρεθήκαμε, όπως έλεγε κάποτε ο αείμνηστος πολιτικός, Σπύρος Μαρκεζίνης, αναγκαστικά θα μας οδηγήσει σε άνωση!..

Με σεβασμό και τιμή

ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2016