Οι απίστευτες προβλέψεις του παρελθόντος!..

Κωδικός Πόρου: 00285-114487-6760
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 12/02/15 20:58
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Προφητείες... , 00285-114487-6760
Περιγραφή:

Οι απίστευτες προβλέψεις του παρελθόντος!..

Η τηλεόραση, το «χαζοκούτι», που τώρα βέβαια υπάρχει σε κάθε σπίτι, στο παρελθόν είχε χτυπηθεί από αιχμηρές κριτικές και είχε απορριφθεί. Το 1926 ο Λι Ντε Φόρεστ, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του ασύρματου τηλέγραφου και του ραδιοφώνου, έλεγε: «Αν, θεωρητικά και τεχνικά, η τηλεόραση μπορεί να είναι εφικτή, εμπορικά και οικονομικά θεωρώ ότι είναι αδύνατο να πετύχει». Επηρεασμένος από τον τραπεζίτη και σύμβουλο επενδύσεων Ντέιβιντ Σάρνοφ, αργότερα «απέρριψε» και τη μελλοντική επιτυχία του ραδιοφώνου! Για το «χαζοκούτι» βιάστηκε να μιλήσει, είκοσι χρόνια μετά, ο Ντάριλ Ζανούκ, πρόεδρος της «20th Century Fox». «Η τηλεόραση δεν θα μπορέσει να κρατηθεί ποτέ στην αγορά πάνω από έξι μήνες. Οι άνθρωποι θα βαρεθούν πολύ γρήγορα να κοιτούν ένα κουτί από κόντρα πλακέ, κάθε βράδυ»!..

Οι μοιραίες προβλέψεις κατέστρεψαν κολοσσούς

Μια σύντομη επισκόπηση του παρελθόντος αποδεικνύει ότι, ουκ ολίγες φορές, ήρθαμε αντιμέτωποι με βιαστικές και επιπόλαιες προβλέψεις!

Ήταν ένα χειμωνιάτικο πρωινό του 1876… Ο Γουίλιαμ Όρτον, πρόεδρος της πανίσχυρης τηλεγραφικής εταιρείας «Γουέστερν Γιούνιον» («Δυτική Ένωση»), που μόλις είχε δικτυώσει ολόκληρη την Αμερική, ρίχνει μια ματιά σε ένα αλλόκοτο ηλεκτρικό κατασκεύασμα. «Τι χρησιμότητα μπορεί να έχει στην εταιρεία μας αυτό το ηλεκτρικό παιχνίδι;» ρωτάει τους υποτακτικούς του. «Αυτό το πράγμα, που ονομάζεται τηλέφωνο έχει τόσες ανεπάρκειες, που δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό μέσο επικοινωνίας και, φυσικά, δεν έχει καμία αξία για εμάς» σπεύδουν να απαντήσουν. Ο πρόεδρος δεν αργεί να ενστερνιστεί τις απόψεις τους!

Ο 29χρονος Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ, ο οποίος στις 14 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους είχε υποβάλει αίτηση, προκειμένου να πάρει την πατέντα του «ηλεκτρικού τηλεφώνου», μάζεψε το «παιχνίδι» του και αποφάσισε να προχωρήσει μόνος του. Η εταιρεία του δεν άργησε να κυριαρχήσει στις τηλεπικοινωνίες των ΗΠΑ, ενώ η «Δυτική Ευρώπη» παρέμεινε μια δεύτερης τάξης τηλεγραφική εταιρεία!

Εν τω μεταξύ, στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, ο διευθυντής των Βρετανικών Ταχυδρομείων, Σερ Γουίλιαμ Πρις, δήλωνε το ίδιο έτος: «Οι Αμερικανοί μπορεί να χρειάζονται αυτή τη νέα εφεύρεση. Εμείς, όμως, όχι! Έχουμε πολλά παιδιά, για να μεταφέρουμε μηνύματα…».

Ωστόσο, αυτή η ιστορία των βιαστικών και κοντόφθαλμων προβλέψεων φτάνει μέχρι τις μέρες μας… Το 1996 ο θρυλικός Μπιλ Γκέιτς γράφει σε βιβλίο του: «Δεν νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν μόντεμ ταχύτερα των 33,6 ή έστω 38,4ΚΒ, που να χρησιμοποιούν τις κοινές τηλεφωνικές γραμμές». Απρόσμενα, όμως, στις αρχές του 1997, η εταιρεία «US Robotics» έβγαλε μόντεμ με ταχύτητα 56ΚΒ! Ο πρόεδρος της «Μάικροσοφτ» είχε πέσει έξω στις υποθέσεις του και παλαιότερα. Το 1981 δήλωνε με βεβαιότητα: «640ΚΒ μνήμης πρέπει να είναι αρκετή μνήμη για οποιονδήποτε»… Σήμερα, τα 128ΜΒ, δηλαδή 128000ΚΒ, φαίνονται να μην είναι αρκετά!

Υπάρχει, βέβαια, και κάποιος που έχει ομολογήσει τις «ανόητες» προβλέψεις του. «Ομολογώ» είπε ο Γουίλμπουρ Ράιτ «ότι στα 1901 είπα στον αδερφό μου Όρβιλ ότι ο άνθρωπος δεν πρόκειται να πετάξει προτού περάσουν πενήντα χρόνια… Από τότε, απέφυγα όλες τις προβλέψεις». Αλλά και ο πατέρας τους, Μίλτον Ράιτ, είχε πει: «Οι άνθρωποι δεν θα πετάξουν ποτέ. Αυτό είναι αποκλειστικό προνόμιο των αγγέλων».

Η τηλεόραση, το «χαζοκούτι», που τώρα βέβαια υπάρχει σε κάθε σπίτι, στο παρελθόν είχε χτυπηθεί από αιχμηρές κριτικές και είχε απορριφθεί. Το 1926 ο Λι Ντε Φόρεστ, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του ασύρματου τηλέγραφου και του ραδιοφώνου, έλεγε: «Αν, θεωρητικά και τεχνικά, η τηλεόραση μπορεί να είναι εφικτή, εμπορικά και οικονομικά θεωρώ ότι είναι αδύνατο να πετύχει». Επηρεασμένος από τον τραπεζίτη και σύμβουλο επενδύσεων Ντέιβιντ Σάρνοφ, αργότερα «απέρριψε» και τη μελλοντική επιτυχία του ραδιοφώνου! Για το «χαζοκούτι» βιάστηκε να μιλήσει, είκοσι χρόνια μετά, ο Ντάριλ Ζανούκ, πρόεδρος της «20th Century Fox». «Η τηλεόραση δεν θα μπορέσει να κρατηθεί ποτέ στην αγορά πάνω από έξι μήνες. Οι άνθρωποι θα βαρεθούν πολύ γρήγορα να κοιτούν ένα κουτί από κόντρα πλακέ, κάθε βράδυ».

Κοιτάζοντας το παρελθόν, αλλά και στις μέρες μας, ανακαλύπτουμε τις αναρίθμητες, στην πλειονότητά τους άστοχες, προβλέψεις. Ο κοντόφθαλμος προγραμματισμός του μέλλοντος αποτέλεσε για ορισμένους απλώς μια δήλωση, σε κάποιους άλλους όμως στοίχισε πολύ περισσότερο!

Το ειρωνικό είναι ότι, εάν ίσχυε έστω και μία από αυτές τις προβλέψεις, ο κόσμος μας –το παρόν μας- θα φαινόταν εντελώς διαφορετικό… (Από παλιότερο δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας).

============
Φωτογραφίες:
Πάνω: Η δημοφιλής Ελληνίδα καλλιτέχνιδα και τηλεπαρουσιάστρια, Γωγώ Γαρυφάλλου.
Κάτω: Ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ που μιλάει από το τηλέφωνο.