"Πολλοί θα χάνονται από την πείνα"!..

Κωδικός Πόρου: 00285-114491-6420
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 20/11/14 22:30
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Προφητείες... , 00285-114491-6420
Περιγραφή:

"Πολλοί θα χάνονται από την πείνα"!..

Και μόνον η προφητεία του Πατροκοσμά προβληματίζει όλους τους σημερινούς Έλληνες. Και ο λόγος είναι γνωστός… Ωστόσο, ένα πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο για την πείνα στην Κατοχή θα διαβάσει κανείς μέσα στο διαδίκτυο από τον κ Γιώργο Ζαβάκο, ο οποίος, κάνοντας μία ανάλυση των ιστορικών γεγονότων της εποχής, μεταξύ άλλων, θα επισημάνει τα ντοκουμέντα που ακολουθούν, επαληθεύοντας εις το ακέραιο του μεγάλο προφήτη του Γένους μας, τον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό!..

38. "Πολλοί θα χάνονται από την πείνα".

Ένα πολύ εμπεριστατωμένο άρθρο για την πείνα στην Κατοχή θα διαβάσει κανείς μέσα στο διαδίκτυο από τον κ Γιώργο Ζαβάκο, ο οποίος, κάνοντας μία ανάλυση των ιστορικών γεγονότων της εποχής, μεταξύ άλλων, θα επισημάνει τα εξής:
«Τον Απρίλιο του 1941 οι Γερμανοί εισβάλλουν στην Ελλάδα και καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος της. Συγχρόνως, οι Βούλγαροι, με την άδεια των Γερμανών, καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Η χώρα διαιρείται σε τρεις ζώνες κατοχής: τη γερμανική (Θεσσαλονίκη, Λήμνος, Λέσβος, Χίος, το μεγαλύτερο μέρος της Κρήτης, Μήλος, Αίγινα, Σαλαμίνα, το αεροδρόμιο Τατοΐου και Ελληνικού, Κηφισιά, Χαλάνδρι, Εκάλη, Ελευσίνα, λιμάνι του Πειραιά και σιδηρόδρομος Αθήνας-Θεσσαλονίκης), την ιταλική (Πελοπόννησος, Ήπειρος, Θεσσαλία, Κυκλάδες, Σποράδες, Σάμος, Ιόνια νησιά και ανατολική πλευρά της Κρήτης) και τη βουλγαρική... (45)
Σιωπηρά, ακολουθώντας τα γερμανικά στρατεύματα, ο βουλγαρικός στρατός, με πλήθος διοικητικών αρχών, εγκαταστάθηκε μέχρι τον ποταμό Στρυμόνα. Επίσης και η επίσημη ελληνική κυβέρνηση, στην Αθήνα αρχικά, στο εξωτερικό έπειτα, τηρούσε τυπική σιωπή απέναντι στη βουλγαρική εισβολή επί δυόμισι μήνες περίπου και μόνο στις αρχές Ιουλίου θα κηρύξει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας.
Θα πρέπει να προσθέσουμε ότι η βουλγαρική κατοχή του τμήματος αυτού της χώρας, η τρίτη και σκληρότερη στα τελευταία τριάντα χρόνια, υπήρξε πολύ βίαιη και συνοδευόταν από την καταστροφική οικονομική απομύζηση αλλά και συστηματικές ενέργειες εκβουλγαρισμού του ελληνικού στοιχείου.

Επάνω: Το συσσίτιο της Κατοχής μέσα σε μικρά κονσερβοκούτια!.. (Βλέπε : Βάσου Π. Μαθιόπουλου: «Εικόνες Κατοχής», προσφορά εφημερίδας «Τα Νέα», σελ. 144). Κάτω: Μια φωτογραφία από την πείνα στην Κατοχή, που πέθαιναν χιλιάδες Έλληνες από ασιτία, ενώ πολλούς τους μάζευαν καρότσια του Δήμου Αθηναίων για μαζική ταφή στα νεκροταφεία!...

Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες Βούλγαροι έποικοι οι οποίοι, όπως και ο υπόλοιπος βουλγαρικός στρατός, λυμαίνονταν τις ελληνικές περιουσίες.
Χαρακτηριστικό της εκμετάλλευσης αποτελεί το γεγονός ότι οι Έλληνες χωρικοί καλλιεργούσαν τα χωράφια τους τα οποία είχαν παραχωρηθεί στους Βουλγάρους και έτσι ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν δυσβάσταχτους φόρους και για τις περιουσίες τους και για το εισόδημά τους. Επίσης, δεν υπήρχε καμία μέριμνα από τις βουλγαρικές αρχές οι οποίες δεν έδειχναν το παραμικρό ενδιαφέρον για την τύχη του ελληνικού πληθυσμού.
Συνέπεια όλων αυτών ήταν η εμφάνιση φοβερής πείνας που αποδεκάτιζε τον πληθυσμό. Δικαίωμα στην παραγωγή είχαν μόνο οι Βούλγαροι, ενώ όσες φορές μερικοί Έλληνες αποκτούσαν προμήθειες πέραν του καθορισμένου τιμωρούνταν με φυλάκιση ή ακόμη και με θάνατο. Οι λόγοι αυτοί ανάγκασαν χιλιάδες κατοίκους της περιοχής να καταφύγουν στη γερμανική ζώνη της Θεσσαλονίκης. Σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής έφτασαν εκεί πάνω από 25.000 με την προσδοκία ότι θα αντιμετωπίσουν καλύτερη μεταχείριση. Όσοι δεν τα κατάφερναν συλλαμβάνονταν και φονεύονταν από τις αρχές…».
(46)

Αλλά, εάν αυτά συνέβησαν τον καιρό εκείνο, η πείνα αρχίζει να εμφανίζει και πάλι απειλητικά την όψη της σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Χαρακτηριστικό είναι ένα πρόσφατο δημοσίευμα της δημοσιογράφου Κατερίνας Κοσμά στην εφημερίδα «Έθνος», η οποία, μεταξύ άλλων, γράφει τα εξής:

«Τρόφιμα με το... «δελτίο» θα αγοράζουν εφεξής οι Αμερικανοί καταναλωτές, που τον τελευταίο καιρό στοκάρουν μεγάλες ποσότητες στις αποθήκες τους αφενός λόγω της ξέφρενης κούρσας ανόδου των τιμών, αφετέρου λόγω των ανησυχιών για επικείμενες ελλείψεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Σχετικοί περιορισμοί ισχύουν ήδη για το ρύζι, ενώ ανάλογα μέτρα θα ληφθούν τόσο για το αλεύρι όσο και για το λάδι!
Η θυγατρική τής «νούμερο 1» αλυσίδας λιανικής στον κόσμο Wal Mart, η Sams Club, έθεσε περιορισμούς στην ποσότητα αγοράς ορισμένων τύπων ρυζιού στις ΗΠΑ (όπου τουλάχιστον επιτρέπεται από τον νόμο), αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πράξει το ίδιο τόσο για τα άλευρα όσο και για τα μαγειρικά λίπη.
Σε ανάλογη κίνηση - σοκ προχώρησε επίσης η ανταγωνίστρια Costco Wholesale, με στόχο να αντιμετωπιστεί η ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση. Οπως, όμως, επισημαίνουν οι αναλυτές, οι αμερικανικές αποθήκες τροφίμων προσπαθούν με κάθε τρόπο να «προστατεύσουν» εταιρικούς πελάτες, όπως εστιατόρια, εταιρείες catering, ιδιωτικές κλινικές και κέντρα ημερήσιας φροντίδας.
Κάθε Αμερικανός καταναλωτής θα μπορεί πλέον να προμηθεύεται μέχρι και τέσσερις συσκευασίες ρυζιού jasmine, μπασμάτι ή μακρύκκοκου σε κάθε επίσκεψη στα καταστήματα της αλυσίδας Wal Μart.
Η πρωτοφανής αυτή είδηση έσκασε σαν... βόμβα στην αγορά, προκαλώντας την εκτίναξη της τιμής του ρυζιού σε νέα ιστορικά ύψη. Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο έσπασε το «φράγμα» των 25 δολαρίων, φτάνοντας μέχρι και τα 25,01 δολάρια ανά 100 λίβρες (μία λίβρα ισούται με 0,4536 κιλά). Σε διάστημα ενός μήνα το ρύζι έχει ανατιμηθεί κατά 26% και κατά 68% από την αρχή του έτους, ενώ, όπως προβλέπουν οι ειδικοί, τους επόμενους μήνες θα «σκαρφαλώσει» σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα.
Αναβρασμό προκάλεσαν, εξάλλου, χθες οι δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας της Βραζιλίας, Ρέινχολντ Στεφάνες, ότι η χώρα του μελετά το ενδεχόμενο μείωσης των εξαγωγών ρυζιού, προκειμένου να διασφαλίσει τα αποθέματα που χρειάζεται για την επόμενη χρονιά, τάση που εκτιμάται ότι θα επεκταθεί με τη μορφή χιονοστιβάδας σε πολλά ακόμη κράτη.
Έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την κατακόρυφη άνοδο της τιμής του ρυζιού, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης (της μεγαλύτερης εξαγωγικής χώρας), Σάμακ Σανταραβέτζ, κάλεσε τους Ταϊλανδούς να... τρώνε λιγότερο ρύζι προκειμένου οι αγρότες να εξάγουν μεγαλύτερες ποσότητες.» (47).

=======
Περισσότερα στο βιβλίο μας: «Ο Άγνωστος Πατροκοσμάς».