Δηλαδή οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι … φανταστικές;

Κωδικός Πόρου: 00285-113827-1491
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 01/11/11 14:04
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Μεταφυσικές Ανησυχίες, 00285-113827-1491
Περιγραφή:

Δηλαδή οι επιθανάτιες εμπειρίες είναι … φανταστικές;

Από διαταραχές –λέει- στη φυσιολογική λειτουργία του νου προέρχονται οι παράξενες επιθανάτιες εμπειρίες που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι, όπως ότι αισθάνονται να βγαίνουν από το σώμα τους και να το κοιτούν από ψηλά, ότι μιλούν με πεθαμένους συγγενείς τους ή ότι βλέπουν έντονο φως στο βάθος ενός σκοτεινού τούνελ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα!

ΟΤΑΝ μιλάμε για «Μεταφυσική» ή «Μεταφυσικά» ο νους μας ανατρέχει σε ένα έργο του μεγάλου αρχαίου Έλληνα φιλόσοφου, του Αριστοτέλη, μέσα στο οποίο εκτίθενται οι αντιλήψεις του για τις αιτίες και τις αρχές ύπαρξης των όντων. Τα "Μεταφυσικά" αποτελούν τον πυρήνα της όλης φιλοσοφικής θεωρίας του Αριστοτέλη.

Το όνομά τους, "Μετά τα φυσικά", είναι μεταγενέστερο απ' το έργο. Ονομάστηκε έτσι απ' τον Ανδρόνικο το Ρόδιο, της Περιπατητικής σχολής, που εξέδωσε τα έργα του Αριστοτέλη "Μετά τα φυσικά" υποδηλώνει τη σειρά που πήραν τα έργα κατά την έκδοση. Το έργο του ο ίδιος ο Αριστοτέλης είχε ονομάσει "Πρώτη Φιλοσοφία".

Αποτελούνται τα "Μεταφυσικά", από δεκατέσσερα βιβλία που διακρίνονται με τα γράμματα Α μέχρι Ν.

Με τον όρο, όμως, «μεταφυσική» πολλοί σύγχρονοι άνθρωποι θέλουν να εννοήσουν για δυνάμεις πέραν των φυσικών στοιχείων. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι μιλούν για μεταφυσικές ή επιθανάτιες εμπειρίες.

Ας δούμε τι αναφέρει ένα δημοσίευμα σχετικά με τις επιθανάτιες εμπειρίες, όπως ακριβώς το αλιεύουμε από την εφημερίδα «Ημερησία»:

«Φανταστικές» οι επιθανάτιες εμπειρίες

Από διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία του νου προέρχονται οι παράξενες επιθανάτιες εμπειρίες που αναφέρουν πολλοί άνθρωποι, όπως ότι αισθάνονται να βγαίνουν από το σώμα τους και να το κοιτούν από ψηλά, ότι μιλούν με πεθαμένους συγγενείς τους ή ότι βλέπουν έντονο φως στο βάθος ενός σκοτεινού τούνελ, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και του Συμβουλίου Ιατρικής Ερευνας του Κέμπριτζ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλες αυτές οι διηγήσεις δεν είναι παρά «τρικ» του μυαλού και όχι αυθεντικές περιηγήσεις στο υπερπέραν.

«Ο εγκέφαλός μας είναι πολύ ικανός στο να μας εξαπατά», δήλωσε χαρακτηριστικά η ερευνήτρια Δρ Καρολάιν Βατ. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πολλές από τις συνήθειες επιθανάτιες αναφορές μπορούν να εξηγηθούν με βάση την προσπάθεια του νου να βγάλει νόημα από τις ασυνήθιστες αισθήσεις και αντιλήψεις που λαμβάνουν χώρα στη διάρκεια ενός τραυματικού συμβάντος. «Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν μια επιθανάτια εμπειρία, δεν βρίσκονται σε πραγματικό κίνδυνο να πεθάνουν, αλλά οι περισσότεροι νομίζουν πως είναι.

Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι όλες οι όψεις μιας επιθανάτιας εμπειρίας έχουν βιολογική βάση», δήλωσε η Βατ. Σε μία τυπική περίπτωση επιθανάτιας εμπειρίας, όσοι τη βιώνουν, έχουν την εσφαλμένη επίγνωση πως έχουν πεθάνει, κάτι όμως που συμβαίνει επίσης και σε μια σπάνια νευρολογική διαταραχή, το «σύνδρομο Κοτά», στην οποία ένας άνθρωπος νιώθει σαν πτώμα που περπατάει, καθώς πιστεύει ότι είναι ήδη νεκρός.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Ημερησία»