Υπάρχει μυστήριο με χιλιάδες σκελετούς στις κατακόμβες της Ρώμης;

Κωδικός Πόρου: 00285-112188-430
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 30/05/11 14:04
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάφορα Άρθρα, 00285-112188-430
Περιγραφή:

Υπάρχει μυστήριο με χιλιάδες σκελετούς στις κατακόμβες της Ρώμης;

Εκπληκτικό!.. Επιστήμονες μέτρησαν σε κατακόμβες της Ρώμης 3.000 ως 4.000 σκελετούς επί πλέον των υπαρχόντων κι ενώ το εύρημα δεν προκάλεσε καμία περιέργεια (τι πιο απλό να βρεθούν ανθρώπινα λείψανα σε κατακόμβες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί για να θάβουν τους μάρτυρές τους), εδώ κάτι πολύ περίεργο συμβαίνει!..

Κατακόμβες στον ελλαδικό χώρο (Μυτιλήνη)

ΟΙ ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ, όπως όλοι γνωρίζουν, είναι γνωστές από τα πρώτα χριστιανικά χρόνια, την εποχή των διωγμών των Χριστιανών. Οι κατακόμβες ήταν στοές μέσα στη γη και χρησίμευαν για κρησφύγετα των χριστιανών ή για τάφοι των νεκρών και ακόμα για να λατρεύουν το Θεό. Στην αρχή ήταν υπόγειες σπηλιές ή παλιά και αφημένα λατομεία, που, μετά από ανάλογη διασκευή τις χρησιμοποιούσαν.

Όταν όμως οι διωγμοί έγιναν συστηματικοί και εξοντωτικοί, οι Χριστιανοί βρέθηκαν στην ανάγκη να φτιάξουν μόνοι τους τις στοές αυτές ή να μεγαλώσουν τις παλιές.

Οι κατακόμβες ήταν ένα σύνολο από διαδρόμους και στοές με αίθουσες μεγάλες, με θαυμάσιο σύστημα εξαερισμού και φωτισμού, που σήμερα προκαλούν εντύπωση. Το βάθος τους έφτανε τα 25 μ. κάτω από την επιφάνεια της γης. Οι τοίχοι είχαν στολιστεί με τοιχογραφίες, που παρίσταναν θέματα από την Αγία Γραφή και την Καινή Διαθήκη, με σταυρούς και άλλα χριστιανικά σύμβολα (ψάρια) και με διάφορες επιγραφές.
Στην Ελλάδα, υπάρχουν θαυμάσιες κατακόμβες στο νησί της Μήλου, κατακόμβες υπάρχουν και στην Ιταλία (Συρακούσες) στη βόρεια Αφρική, στη Μ. Ασία και σε πολλά άλλα μέρη.


Χιλιάδες ανθρώπινοι σκελετοί βρέθηκαν μετά την ανακάλυψη πρόσθετων στοών στις κατακόμβες της Ρώμης (εικόνα αρχείου του «Βήματος»).

Μυστήριο με λείψανα στις κατακόμβες της Ρώμης
[29/10/2008]

Σφαγή, δυστύχημα, φυσική καταστροφή ή επιδημία; Το μυστήριο της ανεύρεσης χιλιάδων σκελετών προσπαθούν να ερμηνεύσουν ιταλοί αρχαιολόγοι μετά την ανακάλυψη πρόσθετων στοών στις κατακόμβες της Ρώμης. Η νέα πτέρυγα στις γνωστές κατακόμβες Πιερ Μαρσελέν ανακαλύφθηκε τυχαία σε ιδιόκτητο οικόπεδο προαστίου της ιταλικής πρωτεύουσας.

Οι επιστήμονες μέτρησαν 3.000 ως 4.000 σκελετούς. Αρχικώς το εύρημα δεν προκάλεσε καμία περιέργεια: τι πιο απλό να βρεθούν ανθρώπινα λείψανα σε κατακόμβες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι πρώτοι χριστιανοί για να θάβουν τους μάρτυρές τους; Αλλά η χρονολόγηση ενός σκελετού με τη μέθοδο του άνθρακα 14 έδειξε ότι δεν πρόκειται για θύματα της εποχής των χριστιανικών διωγμών του 3ου και 4ου αιώνα.

«Οι νεκροί αποτέθηκαν εκεί πολύ νωρίτερα, στο διάστημα 80 μ.Χ. ως 130 μ.Χ.» λέει η αρχαιολόγος Ντομινίκ Καστέξ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όλοι είχαν πεθάνει σε νεαρή ηλικία και περίπου την ίδια εποχή, όπως δείχνει η προσεκτική απόθεση των πτωμάτων. Και μάλιστα, τους νεκρούς δεν τους είχαν πετάξει όπως-όπως επάνω σε άλλα λείψανα, αλλά τους είχαν τακτοποιήσει σε σειρές, σε προσανατολισμένη διαστρωμάτωση, ενώ ανάμεσα στα πτώματα υπήρχε μια λευκή σκόνη.

Η ανάλυση έδειξε ότι πρόκειται για γύψο αναμεμειγμένο με μια άλλη φυτική ρητίνη. Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται αυτού του είδους η ψευδοταρίχευση.

«Η πιθανότερη εξήγηση είναι ότι ήταν θύματα κάποιας επιδημίας» λέει ο επικεφαλής των ανασκαφών, αρχαιολόγος Φιλίπ Μπλανσάρ . Εκτιμά ότι oι περισσότεροι νεκροί προφανώς δεν ανήκαν στην κατώτερη κοινωνική τάξη, δεδομένου ότι στα υπολείμματα των νεκρικών υφασμάτων τους βρέθηκαν και χρυσά νήματα. (*)

(*) To Bήμα (28/10/08)