Το ελληνιστικό πνεύμα περιφέρεται ακόμη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας;

Κωδικός Πόρου: 00285-112164-1337
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 11/10/11 20:35
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάφορα Άρθρα, 00285-112164-1337
Περιγραφή:

Το ελληνιστικό πνεύμα περιφέρεται ακόμη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας;

Όταν γράφαμε το έργο μας «Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα», αναφερόμασταν εκτενώς στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, που μόλις είχε αρχίσει  να αναδημιουργείται εξ αρχής!.. Σήμερα, η ελληνιστική σκέψη να ανθεί και πάλι στην Ιστορική βιβλιοθήκη; Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..

ΓΙΑ ΤΗΝ Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, την πιο ξακουστή και την πιο μεγάλη βιβλιοθήκη στην αρχαιότητα, έχουν γραφτεί πολλά. Ιδρυτές της ήταν οι βασιλείς της Αιγύπτου, Πτολεμαίος ο Α' (337- 283 π.Χ.) και ο Πτολεμαίος ο Β' (309- 246 π.Χ.) από τη μακεδονική δυναστεία των Λαγιδών. Η συλλογή της περιελάμβανε 700.000 περίπου τόμους, που συγκέντρωναν ολόκληρο το εύρος της παντογνωσίας: επιστημονικά επιτεύγματα, φιλοσοφικές σχολές και θεωρίες, γενικότερα το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τον ανατολικό μυστικισμό, και στοιχεία προγενέστερων πολιτισμών.
Δυστυχώς αυτός ο πνευματικός πλούτος -λένε- πως χάθηκε στο παρανάλωμα της φωτιάς, πιθανότατα τον 3ο αιώνα μ.Χ. επί αυτοκράτορα Αυρηλιανού (270- 273 μ.Χ.), όταν καταστράφηκε το παλάτι από τα στρατεύματα της βασίλισσας της Παλμύρας Ζηνοβίας που εισέβαλαν στην Αίγυπτο. Ότι η καταστροφή έγινε κατά την άλωση της Αλεξάνδρειας από τον Ιούλιο Καίσαρα (47 π.Χ.) απορρίπτεται από τη νεότερη έρευνα (Λουτσιάνο Κάνφορα).
Ο γράφων, ως προς το αν καταστράφηκαν ή όχι τα χειρόγραφα με την πυρπόληση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, έχει τις επιφυλάξεις του και τις αναπτύσσει μέσα στον πρώτο τόμο του έργου του: "Πού βρίσκονται τα αρχαία ελληνικά χειρόγραφα". Αλλά, επί του παρόντος, ας μη μείνουμε εκεί.
Είναι γνωστό πως με διεθνή κινητοποίηση η περίφημη βιβλιοθήκη επανιδρύθηκε στην Αλεξάνδρεια. Κι ένας από τους μεγάλους χορηγούς αυτής της προσπάθειας ήταν και το Ίδρυμα Ωνάση, για το οποίο η εφημερίδα "Το Βήμα" έκανε το παρακάτω δημοσίευμα:

Η ελληνιστική σκέψη ανθεί πάλι στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας
Κέντρο Σπουδών από τα ιδρύματα Ωνάση και Βαρδινογιάννειο

Μια περίοδος που απετέλεσε σημείο εκκίνησης μεγάλων πνευματικών επιτευγμάτων, όπως οι ελληνιστικοί χρόνοι, θα μπορεί να ερευνηθεί και να μελετηθεί στον χώρο που ταυτίστηκε μαζί της, αφού γεννήθηκε κατά τη διάρκειά της. Η ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών στη νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι ένα πολυσήμαντο γεγονός που γίνεται πραγματικότητα μέσα από την πρωτοβουλία του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», του Βαρδινογιάννειου Ιδρύματος και της ίδιας της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.
«Αξίζει να κοιτάξουμε ξανά το ελληνιστικό παρελθόν μας, γιατί συνιστά μια απίστευτα σύγχρονης αντίληψης εξέλιξη του αρχαίου κλασικού πνεύματος και μια προσαρμογή του σε ανάγκες και καταστάσεις που δεν έπαψαν να είναι σύγχρονες. Εχει πολλά να μας προσφέρει η έρευνα των ζητημάτων της μεγάλης και της μικρής πολιτικής, της διπλωματίας,της ιστορίας των επιστημών, της ιστορίας των θρησκειών, της γραμματείας, των προβλημάτων της ηθικής και της αισθητικής και γενικότερα της φιλοσοφίας που τέθηκαν τότε» είπε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» κ. Αντώνης Παπαδημητρίου.
Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με την ονομασία Τhe Αlexandria Center for Ηellenistic Studies ιδρύθηκε στο πλαίσιο της δράσης των Ιδρυμάτων Ωνάση και Βαρδινογιάννειο για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Θα λειτουργούν τμήματα διδασκαλίας Ιστορίας, Φιλοσοφίας, Λογοτεχνίας και Καλών Τεχνών, ενώ το κέντρο θα στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη, η οποία θα συνεργάζεται με το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας για τη χορήγηση διπλωμάτων και πτυχίων επιπέδου Μaster και ΡhD. Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας θα παρέχει τη χρήση αιθουσών διδασκαλίας και συνεδριάσεων, ενώ οι φοιτητές θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης για τις ανάγκες της έρευνάς τους. Τα μαθήματα θα διεξάγονται στην αγγλική γλώσσα. Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου επίσης η μοναδική ελληνίδα μέλος του ΔΣ της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο διευθυντής της δρ Ισμαήλ Σεραγκελντίν, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής του επταμελούς ΔΣ που θα διοικεί το κέντρο. «Γιορτάζουμε σήμερα μια σημαντική στιγμή.Ενώνουμε τα χέρια από τις δύο όχθες της Μεσογείου για να αναδείξουμε μια εποχή όπου ο διάλογος των πολιτισμών επισφραγίστηκε στην πράξη» είπε ο δρ Σεραγκελντίν, ο οποίος όταν ρωτήθηκε για λογοκρισία στα βιβλία της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι περιλαμβάνει και τους «Σατανικούς στίχους» του Σαλμάν Ρούσντι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδίου, επίσης, στόχος θα είναι να τονιστεί ο διεθνής χαρακτήρας του κέντρου, αφού δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην καταγωγή των σπουδαστών και του διδακτικού προσωπικού του. Τα πρώτα μαθήματα υπολογίζεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο του 2008.
«Η αρχαία βιβλιοθήκη έγινε σημείο συνάντησης των κορυφαίων διανοουμένων και επιστημόνων για περίπου επτά αιώνες,παραμένοντας άρρηκτα συνδεδεμένη με την Ελλάδα και τον πολιτισμό της.Αυτές οι χρυσές σελίδες στην ιστορία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς θα προβληθούν και θα μελετηθούν μέσα από το νέο κέντρο. Στους κόλπους του θα αναβιώσει όλη η φιλοσοφική, πνευματική και επιστημονική δραστηριότητα της ελληνιστικής εποχής.Και σε συνδυασμό με τα υπερσύγχρονα μέσα της βιβλιοθήκης οι νέες γενιές θα μπορούν να μετέχουν σ΄ έναν θαυμαστό πλούτογνώσης» ανέφερε επίσης η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη. (*)

* ΠΗΓΗ: Εφημερίδα «Το Βήμα», Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2007, σελ. 19.