Στο σφυρί κι ο Αμφορέας του Εργαστηρίου του Λεάγρου;

Κωδικός Πόρου: 00285-112192-340
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 15/05/11 16:11
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάφορα Άρθρα, 00285-112192-340
Περιγραφή:

Διαβάστε με πόση ευκολία πωλείται ο πολιτισμικός μας αρχαιολογικός θησαυρός σε ξένους Οίκους Πλειστηριασμών, ενώ θα μπορούσαμε να τα είχαμε εμείς και να διαπραγματευόμασταν από ισχυρότερη θέση την όποια «οικονομική» μας κρίση!..

Βωμός των 12 θεών, αναπαράσταση σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας.

ΛΕΝΕ πως ο ωραίος Λέαγρος, για τον οποίο φτιάχτηκαν διάφοροι κρατήρες, ήταν ένα πρόσωπο, το οποίο στην αρχαία Αθήνα του 6ου αι. π.Χ. ενέπνεε μεγάλους έρωτες, αν κρίνουμε από τις επιγραφές με το όνομά του σε πλήθος από αγγεία του κρασιού

Ακόμη και ο Βωμός των Δώδεκα Θεών, που κάποιοι θέλησαν την κατάχωσή του, ταυτίστηκε χάρη στην επιγραφή που βρέθηκε σε ένα βάθρο αγάλματος στο χώρο του βωμού και αναγράφεται η επιγραφή:

«Λέαγρος, ανέθηκεν Γλαύκωνος δώδεκα θεοίσιν».

Πρόκειται για ιστορικό πρόσωπο που υπήρξε στρατηγός στην Αθήνα μετά το 480 π.Χ. και σκοτώθηκε το 461 π.Χ. στην αποτυχημένη θρακική εκστρατεία της Αθήνας.

Διαβάστε τώρα πώς ένας Αμφορέας Εργαστηρίου του Λεάγρου βγήκε κι αυτός «στο σφυρί», από τoν οίκο Christie’s, όπως και τόσοι άλλοι αρχαίοι θησαυροί, ενώ θα μπορούσαμε να τα είχαμε εμείς και να διαπραγματευόμασταν από ισχυρότερη θέση την όποια «οικονομική» μας κρίση!..

Αρχαίοι θησαυροί 1,5 εκ. ευρώ στο σφυρί από τoν οίκο Christie’s
[07/02/2011]


Αμφορέας του Εργαστηρίου του Λεάγρου (530 π.Χ.) από τη συλλογή Μαριό ντε Σερ.


Γλυπτό πορτρέτο του Νέρωνα το οποίο φιλοτεχνήθηκε το 59 π.Χ. για να γιορτάσει µάλλον τον 5ο χρόνο της βασιλείας του εκτιμάται από 80.000 έως 120.000 ευρώ. Αττικός αµφορέαςδιακοσµηµένος µε κλαδιά φοίνικα που πρέπει να φτιάχτηκε γύρω στο 530 π.Χ. κοστολογείται περίπου σε 50.000 µε 70.000 ευρώ. Μαρμάρινο άγαλµα της Αφροδίτης κατασκευασµένο είτε τον 1ο αι. π.Χ. είτε τον 1ο µ.Χ. εκτιµάται σε 30.000-45.000 ευρώ. Μπρούντζινα αγαλµατίδια – ελληνικά και αιγυπτιακά –, κεφαλές γυναικείων θεοτήτων της ελληνικής αρχαιότητας σε αρκετά πιο προσιτές τιµές: από 6.000 έως 7.000 ευρώ.

Αυτά είναι μερικά µόνο από τα αντικείμενα μιας μεγάλης ιδιωτικής συλλογής που εκποιείται στις 16 και 17 Φεβρουαρίου από τον οίκο Christie’s στο Παρίσι και της οποίας η συνολική αξία εκτιμάται στα 1,3-1,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τη συλλογή του Ζαν-Φιλίπ Μαριό ντε Σερ, του πιο αξιόπιστου ίσως αρχαιοπώλη και εκτιμητή έργων τέχνης του Παρισιού, ο οποίος απεβίωσε το 2007. «Το µεγάλο του πάθος ήταν τα γλυπτά», λέει για αυτόν ο δηµοπράτης φίλος του Λιονέλ Γκοσέ που κρατάει το σφυρί των Christie’s και ξέρει πόσο πολύ ταξίδεψε ο Μαριό ντε Σερ στη Μεσόγειο.

Γιος ενός ερασιτέχνη συλλέκ από τoν οίκο Christie’s τη, ο Μαριό ντε Σερ µετέτρεψε το οικογενειακό πάθος σε επάγγελµα, όργωσε τη Μέση Ανατολή, έµαθε να µιλάει αραβικά, πήγε παντού, σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Η γκαλερί του έγινε σημείο αναφοράς στην αγορά των αρχαιοτήτων για δύο δεκαετίες και ο ίδιος κατέστη ο πλέον έµπιστος σύµβουλος µουσείων και θεσµικών πολιτιστικών οργανισµών όταν ήθελαν να εµπλουτίσουν τις συλλογές τους κατά την εκποίηση και τη διάλυση µεγάλων συλλογών.

Πηγή: Tα Νέα Online, 07/02/11