Σοφία Βέμπο: Η Δεκάτη Μούσα των Ελλήνων!..

Κωδικός Πόρου: 00285-112161-1442
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 25/10/11 17:30
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάφορα Άρθρα, 00285-112161-1442
Περιγραφή:

Σοφία Βέμπο: Η Δεκάτη Μούσα  των Ελλήνων!..

Στους δύσκολους καιρούς, που περνάμε, και καθώς η ξένη κατοχή δεν βρίσκεται πλέον προ των θυρών, αλλά εντός των πυλών της πόλεως, το μόνο που μας απομένει είναι να περιμένουμε μήπως στο βάθος των πυλών αναφανεί μια νέα Σοφία Βέμπο για να αναθαρρήσει το πληγωμένο ηθικό των Ελλήνων, όπως θα έλεγε σήμερα ο Μίμης Τραϊφόρος!..

Το επίγραμμα του Μ. Τραϊφόρου στο μνήμα της Σοφίας Βέμπο

ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ η έκρηξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και ιδίως η επίθεση των Ιταλών εναντίον της Ελλάδος της 28η Οκτωβρίου1940, βρήκε μια Ελληνίδα τραγουδίστρια έτοιμη να προσφέρει τα πάντα για την ανύψωση του ηθικού των Ελλήνων.
Θεία χάριτι (πολλές φορές είναι αυτό που λέμε «ο Θεός της Ελλάδος») η Πατρίδα απέκτησε το δικό της φωνητικό μετερίζι. Και αυτό το μετερίζι λεγόταν Σοφία Βέμπο!
Ήταν η στιγμή που η Ελλάδα μας ανέδειξε μία φωνή που έγραψε την δική της ιστορία την κατάλληλη στιγμή και –γιατί όχι;- την κατάλληλη ώρα!
Με την κήρυξη του πολέμου στις 28 Οκτωβρίου 1940 η Σοφία Βέμπο, «η τραγουδίστρια της νίκης», όπως την αποκάλεσαν, έδωσε αμέσως τροφή σε όλες σχεδόν τις θεατρικές επιθεωρήσεις να προσαρμόζουν το θέμα τους στην πολεμική επικαιρότητα και τα τραγούδια να ξαναγράφονται με πατριωτικούς στίχους. Ήταν απερίγραπτο αυτό που γινόταν με τη Σοφία Βέμπο!.. Το είπαν και το γράφουν όλοι:
Η Σοφία Βέμπο τραγουδά σατιρικά και πολεμικά τραγούδια και η φωνή της γίνεται η εθνική φωνή που εμψυχώνει τους Έλληνες στρατιώτες στο μέτωπο και συγκλονίζει το πανελλήνιο. Αλλά δεν φτάνει μόνοεκεί. Προχωρεί και πάρα πέρα!
Την ίδια εποχή σε μία συμβολική πράξη προσφέρει στο Ελληνικό Ναυτικό 2000 χρυσές λίρες για τις εξοπλιστικές του ανάγκες!!.
Κι όχι μόνο!
Με την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα φυγαδεύεται για τη Μέση Ανατολή όπου συνεχίζει να τραγουδά για τα εκεί ελληνικά και συμμαχικά στρατεύματα.
Ήταν η δική της προσωπική θυσία, αφού άφησε όλους τους δικούς της στην Πατρίδα για να πάει να πολεμήσει με τον δικό της τρόπο στη Μέση Ανατολή κοντά στα ελληνικά ή συμμαχικά στρατεύματα!

Δεκάτη Μούσα!.

Είχα τη χαρά και την τιμή να γνωρίσω από κοντά τον Δημήτρη (Μίμη) Τραϊφόρο, τον σύντροφο της ζωής τής θρυλικής τραγουδίστριας, ο οποίος, βεβαίως, ανέδειξε την Σοφία Βέμπο στο ύψιστο καλλιτεχνικό στερέωμα.
--Η Ελλάδα μπορεί να ξαναγεννήσει μια Σοφία Βέμπο; ρώτησα τον Μίμη Τραϊφόρο.
--Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, ο κάθε άνθρωπος που γεννιέται στον κόσμο είναι μοναδικός. Δεν υπάρχει αντίγραφό του. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει δεύτερος. Το ίδιο και με τη Σοφία Βέμπο… Υπάρχουν, όμως, άλλοι που τους μοιάζουν και πολλές φορές γίνονται καλύτεροι απ’ αυτούς!.. Αναμφίβολα η Βέμπο ήταν μοναδική!.. Αλλά ο Ελληνισμός δε σταματάει να γεννάει μεγάλες προσωπικότητες. Και αν χρειαστεί θα εμφανιστεί και πάλι μια άλλη Σοφία Βέμπο!.. Η Δεκάτη Μούσα των Ελλήνων, όπως θα έλεγε ο γράφων!..

ΔΕΝ ξέρω. Αλλά ακόμη και σήμερα αντηχούν στ’ αυτιά μου τα λόγια του Μίμη Τραϊφόρου για την Σοφία Βέμπο!
Αυτός και ο λόγος που όταν τελείωσε η πνευματική εκδήλωση, που κάναμε εκείνη τη βραδιά για την 28η Οκτωβρίου και όλοι μας απαγγείλαμε και από ένα ποίημά μας, αισθάνθηκα την ανάγκη φεύγοντας να σιγοψιθυρίσω κι εγώ το αθάνατο εκείνο τραγούδι «Παιδιά της Ελλάδος παιδιά», που έμεινε χαραγμένο όχι μόνο στη μνήμη, αλλά και στην καρδιά όλων των Ελλήνων πολεμιστών – και όχι μόνο:

Παιδιά της Ελλάδος παιδιά

«Μεσ' τους δρόμους τριγυρνάνε
οι μανάδες και κοιτάνε
ν' αντικρίσουνε,
τα παιδιά τους π' ορκιστήκαν
στο σταθμό όταν χωριστήκαν
να νικήσουνε.

Μα για 'κείνους που 'χουν φύγει
και η δόξα τους τυλίγει,
ας χαιρόμαστε,
και ποτέ καμιά ας μη κλάψει,
κάθε πόνο της ας κάψει,
κι ας ευχόμαστε:

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά,
που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά,
παιδιά στη γλυκιά Παναγιά
προσευχόμαστε όλες να 'ρθετε ξανά.

Λέω σ' όσες αγαπούνε
και για κάποιον ξενυχτούνε
και στενάζουνε,
πως η πίκρα κι η τρεμούλα
σε μια τίμια Ελληνοπούλα,
δεν ταιριάζουνε.

Ελληνίδες του Ζαλόγγου
και της πόλης και του λόγγου
και Πλακιώτισσες,
όσο κι αν πικρά πονούμε
υπερήφανα ας πούμε
σαν Σουλιώτισσες.

Παιδιά, της Ελλάδος παιδιά,
που σκληρά πολεμάτε πάνω στα βουνά,
παιδιά στη γλυκιά Παναγιά
προσευχόμαστε όλες να 'ρθετε ξανά.

Με της νίκης τα κλαδιά,
σας προσμένουμε παιδιά» (*)

------------
(*) Στίχοι: Μίμης Τραϊφόρος
Μουσική: Μιχάλης Σουγιούλ
Πρώτη εκτέλεση: Σοφία Βέμπο.