Πού είναι σήμερα ένας «Μικρός Ήρως»;

Κωδικός Πόρου: 00285-112152-1786
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 17/12/11 17:58
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάφορα Άρθρα, 00285-112152-1786
Περιγραφή:

Τι όμορφες στιγμές κι αυτές!.. Τι ρομαντικές!... Όλη μέρα σχολείο, διάβασμα και … αντιγραφή, αλλά «Ο Μικρός ΗΡΩΣ» κρυμμένος για τα καλά στο βάθος της σχολικής μας τσάντας (ποιας τσάντας; ταγάρι να λες καλύτερα!..). Πολλές φορές, για να μην το παίρνουν χαμπάρι οι καθηγητές, επειδή το περιοδικό ήταν εξωσχολικό βιβλίο και την εποχή εκείνη κάθε τι εξωσχολικό απαγορευόταν αυστηρά, αφαιρούσαμε το εξώφυλλο του περιοδικού και στη θέση του βάζαμε μια … «λύση» από τις «Ασκήσεις» του Τόγκα στην Άλγεβρα (πανάθεμά τη για μάθημα!..) ή την «Θεωρητική Γεωμετρία» ( χίλιες φορές ανάθεμα!...)!..

 

Ο γνωστός δημοσιογράφος, Ηλίας Καβαλλιέρος, καθώς ομιλεί σε εκδήλωση του γράφοντος, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, για το βιβλίο μας  «Αγία Γραφή και Εξωγήινα Όντα: Η Αλήθεια και τα Παραμύθια» (Πάνω: Ένα από τα εξώφυλλα του περιοδικού «Ο Μικρός Ήρως»!.. 

ΟΤΑΝ έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Ανεμοδουράς (6 Μαΐου 2000), που ήταν δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας του ιστορικού αναγνώσματος «Ο Μικρός Ήρως», έτυχε να κάνω μία από τις τελευταίες τηλεοπτικές εκπομπές μου στον δίαυλο «Τηλετώρα», έχοντας ως προσκεκλημένο τον αγαπητό φίλο και καταξιωμένο Έλληνα δημοσιογράφο κ Ηλία Καβαλλιέρο.
Και τι δεν είπαμε!... Και τι δεν αναφέραμε!... Ότι, για παράδειγμα, ο Στέλιος Ανεμοδουράς, με το έντονο αφηγηματικό του ύφος, σφράγισε μια μεγάλη περίοδο της Ελληνικής ιστορίας, τα δύσκολα δηλαδή χρόνια που ακολούθησαν τις περιπέτειες του πολέμου, της κατοχής και της εμφύλιας σύρραξης!.. Πως ξεκίνησε τη θητεία του στο χώρο των περιοδικών εκδόσεων πλάι στον Απόστολο Μαγγανάρη (και τη «Μάσκα») και συνέχισε με τις καθαρά δικές του δημιουργίες «Υπεράνθρωπο» και τόσα άλλα!.. Ότι στα 1953 αποφάσισε να συγγράψει (υπό το ψευδώνυμο Θάνος Αστρίτης) τις περιπέτειες του ηρωϊκού Γιώργου Θαλάσση στον «Μικρό Ήρωα» (με τη βοήθεια του εικονογράφου Βύρωνα Απτόσογλου), προσπάθεια που συνεχίσθηκε αρχικά έως το 1968, αλλά και στη συνέχεια με αλλεπάλληλες επανεκδόσεις!..
Και τι δεν είπαμε!.. Και τι δεν αποκαλύψαμε!... Ότι στα μαθητικά μας χρόνια κρύβαμε τον «Μικρό Ήρωα» μέσα στις τσάντες ή κάτω από τα μαθητικά πηλίκιά μας, για να μη τον δουν οι καθηγητές και μας αποβάλανε από το σχολείο επειδή κάθε εξωσχολικό βιβλίο, που είχαμε επάνω μας, απαγορευόταν αυστηρά!.. Πολλές φορές, για να μην το παίρνουν χαμπάρι οι καθηγητές, επειδή ο "Μικρός ΗΡΩΣ" ήταν εξωσχολικό βιβλίο, αφαιρούσαμε το εξώφυλλο του περιοδικού και στη θέση του βάζαμε μια … «λύση» από τις «Ασκήσεις» του Τόγκα στην Άλγεβρα (πανάθεμά τη για μάθημα!..) ή την «Θεωρητική Γεωμετρία» ( χίλιες φορές ανάθεμα!...)!..

ΙΔΡΥΘΗΚΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ!..

Πόσο χάρηκα, αλήθεια, όταν διάβασα στο διαδίκτυο, ότι με εκατοντάδες φίλους του Μικρού Ήρωα, επώνυμους και ανώνυμους πραγματοποιήθηκε η 1η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου των Φίλων του Μικρού Ήρωα, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ο Μικρός Ήρωας, Γιώργος Θαλάσσης ζωντάνεψε μέσα από το ομώνυμο θρυλικό περιοδικό, ξεσηκώνοντας τη μνήμη πολλών θαυμαστών του που αναφέρθηκαν με συγκίνηση στα διαχρονικά ιδανικά της αγάπης και του αγώνα για ελευθερία, δικαιοσύνη και δημοκρατία!
Ο Γιώργος Ανεμοδουράς, εκδότης, γιος του δημιουργού του Μικρού Ήρωα, Στέλιου Ανεμοδουρά, αναφέρθηκε στο πάθος και στην πίστη αναρίθμητων φίλων του Μικρού Ήρωα για να συνεχίσει «Ο Μικρός Ήρως» να μιλά στη συνείδησή μας, για να συνεχίσουν οι αξίες που ενέπνευσε να διέπουν τη δύσκολη σύγχρονη εποχή, για να μην πάνε χαμένα οι ελπίδες και τα οράματα του Στέλιου Ανεμοδουρά για μια καλύτερη ελεύθερη Ελλάδα. Επίσης αναφέρθηκε στους στόχους του Συλλόγου που είναι η οργάνωση εκθέσεων και άλλων εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, η δημιουργία ιστοσελίδας, η παραγωγή DVD, CD-ROM και γενικά η χρήση multimedia με ενημερωτικό υλικό για το Μικρό Ήρωα και την εποχή του, η δημιουργία αρχείου και μουσείου σχετικού με το ανάγνωσμα του Μικρού Ήρωα κ.α.

«ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ, ΓΙΩΡΓΟ ΘΑΛΑΣΣΗ…»

Χριστέ μου!... Όσο θυμάμαι ότι ήμουν υποχρεωμένος τότε να διαβάζω την (τόσο αντιπαθητική για μένα) Άλγεβρα ή την (ακόμη πιο αντιπαθητική) Θεωρητική Γεωμετρία ή την Ευθύγραμμο Τριγωνομετρία του Πέτρου Τόγκα, με έπιανε «τεταρταίος πυρετός»!!..
Κι όμως!... Κάποια από αυτά τα βιβλία κυκλοφορούν ακόμη και σήμερα στο εμπόριο και μάλιστα κάθε ένα από αυτά έχει και ορισμένα βιβλιαράκια που περιέχουν τις λύσεις των άλυτων ασκήσεων που περιέχονται στο βιβλίο!
Μπορούσε τότε, βρε παιδιά, ο όποιος μαθηματικός Τόγκας, να μας γεμίσει με τόση χαρά και περηφάνια όπως ο Στέλιος Ανεμοδουράς με τον «Μικρό Ήρώα» του;
Κι όμως!.. Όπως μου έλεγε πρόσφατα ο φίλος μου Ηλίας Καβαλλιέρος, το θέμα της γεωμετρίας πλήρους ανάπτυξης που υπήρχε στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2007 βρισκόταν σαν γενίκευση στο βιβλίο Θεωρητική Γεωμετρία του Πέτρου Τόγκα!
Καταλάβατε; Χιουμοριστικά το γράφω, αλλά στα μαθητικά μου χρόνια δεν ήθελα ούτε να ακούω το βιβλίο του Τόγκα, όσο ήθελα να διαβάζω «Μικρό Ήρωα», «Γκαούρ-Ταρζάν» και καμιά φορά την «Μάσκα» ή το «Μυστήριο», που αγοράζαμε με ένα δίφραγκο (= δύο δραχμές) από το περίπτερο και την ίδια στιγμή στερούμεθα του ενός και μοναδικού κουλουριού, που μπορούσαμε να αγοράσουμε (αν μπορούσαμε κι αυτό διότι οι γονείς μας ήσαν φτωχοί και δεν είχαν χρήματα να μας δώσουν)!
Γελάω που τα γράφω σήμερα!.. Αλλά αυτά ήσαν τα αισθήματα και οι συγκινήσεις των μαθητικών μας χρόνων!.. Κι αν δεν ήθελα τότε ούτε να ακούω το όνομα Τόγκας, πολλά χρόνια αργότερα άκουγα με μεγάλη ευχαρίστηση τον Λουκιανό Κηλαηδόνη να τραγουδάει μαζί με τον Αντώνη Πυλιαρό (ντουέτο σε πρώτη εκτέλεση) το τραγούδι με τίτλο: «Ο Μικρός Ήρως», του οποίου τα λόγια πιστεύω ότι θα συγκινήσουν και σήμερα πολλούς αναγνώστες μας:

«Από τη μια οι Ιταλοί κι οι Γερμανοί
για να σε βρουν αναστατώνουν την Αθήνα
κι από την άλλη του πατέρα μου η φωνή:
"Νομίζω πως τον κρύβεις στην κουζίνα".

Εσύ να παίζεις με τον θάνατο κρυφτό
κι αυτοί να σκίζουνε τα τεύχη τα κρυμμένα,
μη σε τρομάζει το διπλό κυνηγητό,
εσύ τους Γερμανούς κι αυτοί εμένα.

Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει,
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει,
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση.

"Εγώ δεν ξεκουράζομαι ποτέ
είμαι παντού όπου το χρέος με προστάζει
κι όσο θα υπάρχουνε στη γη κατακτητές,
θα τους συντρίβω και το αίμα τους θα στάζει".

Πίσω απ' τον τοίχο ο ασύρματος καλεί,
είναι απ' τη Μέση Ανατολή, απ' το αρχηγείο.
Θα σoυ αναθέσουν μια καινούργια αποστολή
μ' ευχές για καλή τύχη απ' το αρχηγείο.

Η Κατερίνα σ' αγαπούσε σιωπηλά,
αλλά κι εσύ το ίδιο αγνά την αγαπούσες.
Χωρίς το Σπίθα ίσως να 'ταν πιο καλά,
παρ' όλ' αυτά εσύ τον συγχωρούσες.

Όταν ακούω να μιλάνε γι' Αφρική,
για Βερολίνο, Βενετία και Παρίσι,
σκέφτομαι, λέω, πού να ξέραν μερικοί
πως σε όλα αυτά τα μέρη εγώ έχω ζήσει.

Πως όταν ήταν στην Ελλάδα κατοχή,
μέσα στις σφαίρες μες στο κρύο, μες την πείνα,
με τους Εγγλέζους να εξοπλίζουνε τη γη
μου έδειχνες μια ξένοιαστη Αθήνα.

Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει,
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση.

"Εγώ δεν ξεκουράζομαι ποτέ
είμαι παντού όπου το χρέος με προστάζει
κι όσο θα υπάρχουνε στη γη κατακτητές,
θα τους θερίζω και το αίμα τους θα στάζει".

Εσύ μπορούσες να οδηγήσεις φορτηγό,
μοτοσικλέτα, οτομοτρίς κι αεροπλάνο
κι όπου κι αν ήσουν πάντα δίπλα ήμουν κι εγώ,
μαζί σου ή να ζήσω ή να πεθάνω.

Ήσουνα πάντα εκδικητής και τιμωρός
γι αυτόν που γέμισε τον τόπο με στρατό του
και μ' ένα χτύπημά σου έπεφτε ο φρουρός
με μια στροφή γύρω απ' τον εαυτό του.

Μπορούσες πάλι να ημερεύεις τα σκυλιά
με κάποιο σφύριγμα που σου 'μαθε τσομπάνος
κι έτσι που πέταγες με κόλπο τη θηλιά
θα έπρεπε να είσαι Αμερικάνος.

Τι να σου πω, τι να σου πω, τι να σου πω
που να μην το 'χει πει κανένας για κανέναν,
εγώ μονάχα ένα πράγμα θα σου πω.
Μου φτάνει πως μεγάλωσα με σένα.

Πού είσαι τώρα και σ' έχω χάσει,
καλέ μου φίλε Γιώργο Θαλάσση.
Όπου κι αν είσαι, θα 'χεις γεράσει
μικρέ μου ήρωα Γιώργο Θαλάσση.»

Επειδή σε λίγες ημέρες έρχονται τα Χριστούγεννα , ίσως είναι μια ευκαιρία με το άρθρο αυτό να ευχηθώ «Χρόνια Πολλά» στον φίλο μου, Ηλία Καβαλλιέρο, που τόσες πολλές φορές μιλούσαμε - και μιλάμε ακόμη- για το πού θα βρεθεί σήμερα ένας «Μικρός Ήρωας» σαν τον Γιώργο Θαλάσση, την όμορφη Κατερίνα ή τον αχόρταγο Σπίθα!..
Κι ο Στέλιος Ανεμοδουράς έφυγε νωρίς…