Ώστε επέστρεψαν οι κουκουβάγιες στην Ακρόπολη;

Κωδικός Πόρου: 00285-112198-121
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 07/04/11 19:16
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάφορα Άρθρα, 00285-112198-121
Περιγραφή:

 

Ένα μικρό αφιέρωμα στο «πουλί της σοφίας», όπως είναι η κουκουβάγια, η οποία τελευταία ξαναγύρισε νοσταλγικά στα μέρη που εξυμνήθηκε από τους αρχαίους Έλληνες: την Ακρόπολη!..

ΑΥΤΗ τη φορά πραγματικά «κομίζομεν γλαύκας εις Αθήνας»!.. Στον χώρο που κάποτε «βασίλευε» η κουκουβάγια, το πουλί της σοφίας, όπως ήταν κάποτε η Ακρόπολη, ξαναγέμισε … κουκουβάγιες και άλλα πτηνά!
Πριν διαβάσουμε, όμως, ένα μικρό ρεπορτάζ για το θέμα μας, ας δούμε για λίγο τι είναι ακριβώς η κουκουβάγια, που τόσο πολύ εξυμνήθηκε από τους προγόνους μας:

Η κουκουβάγια ή γλαύκα (1) ως γνωστό, είναι ένα νυχτόβιο αρπακτικό πουλί, το οποίο επιστημονικά φέρει την ονομασία « γλαυξ η κικκάβη» και είναι διαδομένο σ' όλη την Ευρώπη, την Ασία και στις βόρειες περιοχές της Αφρικής.
Λίγοι ίσως γνωρίζουν ότι η κουκουβάγια το χειμώνα μεταναστεύει από τις βόρειες περιοχές στις νότιες. Στην Ελλάδα ζει μόνιμα και δεν έχει μεταναστευτικό χαρακτήρα.
Είναι πουλί σχετικά μεγάλο με μήκος που, μαζί με την ουρά, ξεπερνά τα 25 εκατοστά. Το χρώμα της στη ράχη είναι γκριζοκάστανο, ενώ στην κοιλιά είναι πιο ανοιχτό και πλησιάζει το ανοιχτό σταχτί. Φωλιάζει συνήθως κάτω από τις στέγες των σπιτιών, σε κουφάλες δέντρων, σε τρύπες βράχων κλπ.
Λένε πως η κουκουβάγια είναι από τα πιο ωφέλιμα πουλιά στον άνθρωπο. Κυνηγά, τη νύχτα πάντα, ποντίκια που αποτελούν κυριολεκτικά μάστιγα για την αγροτική παραγωγή. Συνήθως βγαίνει για κυνήγι τις πρώτες βραδινές ώρες και τις πρώτες πρωινές. Η κουκουβάγια πλησιάζει τη λεία της πετώντας και την αρπάζει με τα νύχια της. Πρέπει να σημειωθεί ότι η κουκουβάγια έχει το πιο αθόρυβο πέταγμα από όλα τα πουλιά. Κι όχι μόνο.
Σε πολλές περιοχές της χώρας μας η κουκουβάγια θεωρείται από άγνοια επιζήμιο πουλί, ενώ υπάρχουν γύρω από το όνομά της πολλές ιστορίες. Όμως όχι μόνο δεν πρέπει να καταδιώκεται και να καταστρέφονται οι φωλιές της, αλλ' αντίθετα πρέπει να προστατεύεται με κάθε μέσο.
Ο θρύλος θέλει την κουκουβάγια να θεωρείται σοφό πουλί διότι είναι το μοναδικό πουλί που έχει τη δυνατότητα να διακρίνει τα πάντα μέσα στο σκοτάδι. Αυτός και ο λόγος που εμείς οι μεγαλύτεροι είχαμε στα πηλήκιά μας ως έμβλημα την κουκουβάγια, που είχαν εξυμνήσει και οι αρχαίοι Έλληνες, διότι με τη γνώση μπορούσαμε να διακρίνουμε σχεδόν τα πάντα μέσα στο σκοτάδι της αγνοίας!
Ας διαβάσουμε τώρα ένα μικρό ρεπορτάζ της «Καθημερινής»:

Η κουκουβάγια ήταν το ιερό πτηνό της θεάς Αθηνάς.

Επέστρεψαν οι κουκουβάγιες στην Ακρόπολη
[26/08/2010]

Περίπου δέκα χρόνια πέρασαν από την πρώτη προσπάθεια ενοποίησης του ιστορικού και αρχαιολογικού κέντρου της Αθήνας, που υποσχόταν και την ενότητα του φυσικού τοπίου της περιοχής. Οι παρεμβάσεις της Εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων (ΕΑΧΑ) ανέδειξαν τα μνημεία, μεταμόρφωσαν το κέντρο σε ανοικτό μουσείο, προσιτό στο ευρύ κοινό, που μια δεκαετία πριν, όχι περισσότερο, σπανίως επισκεπτόταν τους μείζονες αυτούς αρχαιολογικούς χώρους.
Κομβικό σημείο του έργου ήταν η κατάργηση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους πρόποδες της Ακρόπολης, με την πεζοδρόμηση της Διονυσίου Αρεοπαγίτου και της Αποστόλου Παύλου. Τώρα πια και με την βοήθεια του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης, οι Αθηναίοι στον Μεγάλο Περίπατό τους μπορούν να «ξαναδιαβάσουν» τα μνημεία της πόλης τους, να τα απολαύσουν με την πανσέληνο, αλλά και να ανακαλύψουν ότι στην Πνύκα, στον λόφο των Νυμφών, στο λόφο του Αστεροσκοπείου, στον λόφο του Φιλοπάππου, στα ελάχιστα δηλαδή σημεία πράσινου που δείχνει ο χάρτης αυτής της πόλης, επέστρεψαν πολλά είδη πουλιών.
Τσαλαπετεινοί, γκιώνηδες, καρακάξες, μπούφοι και πολλά ακόμα τραβούν την προσοχή μας. Μα πάνω απ’ όλα η κουκουβάγια, το σύμβολο της σοφίας και της επιστήμης, το ιερό πτηνό της θεάς Αθηνάς, που τυφλωμένο από τα φώτα των αυτοκινήτων τόσα χρόνια είχε εξαφανιστεί και επανεμφανίστηκε μετά την πεζοδρόμηση (2).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. γλαύκακαι γλαύξ (γλαυκός), η (AM γλαύξ, Α και γλαύξ)· 1. η κουκουβάγια, νυκτόβιο αρπακτικό τής τάξης γλαυκόμορφα ή στιγγόμορφα· 2. (φρ.) «κομίζει γλαύκα εις Αθήνας», «γλαύκ' Αθήναζε», «γλαύκ' ες Αθήνας»· παρουσιάζει ως νέο κάτι πασίγνωστο, κάνει κάτι εντελώς περιττό· || (αρχ.) 1. σύμβολο τής Αθηνάς· 2. αθηναϊκό νόμισμα με παράσταση γλαυκός («γλαύκες Λαυρεωτικαί»)· 3. είδος αγγείου σε σχήμα γλαυκός· 4. είδος χορού. [ΕΤΥΜΟΛ. Αβέβαιης ετυμολ. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι η λ. προήλθε από το γλαυκός*, εξαιτίας τού λαμπερού και σπινθηροβόλου βλέμματος τού πουλιού, πράγμα που αργότερα από μερικούς θεωρήθηκε ως παρετυμολογία. Υποστηρίχθηκε εξάλλου και η προέλευση της λ. από το σύνθετο γλαυκώπις* με απόσπαση του α' συνθετικού και χρησιμοποίηση του ως αυτοτελούς λέξης (πρβλ. λ. χ. γαμψώνυξ > γαμψός)].
2. Πηγή: www.kathimerini.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 25/8/10