Άλλο μαγευτική ομορφιά και άλλο ροπή στη μαγεία!

Κωδικός Πόρου: 00285-112149-1821
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 22/12/11 17:28
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Διάφορα Άρθρα, 00285-112149-1821
Περιγραφή:

Άλλο μαγευτική ομορφιά και άλλο ροπή στη μαγεία!

Η μαγεία αυτή, καθ’ αυτή ως λέξη, σημαίνει γοητεία, ομορφιά, αισθητική ευχαρίστηση. Κι ενώ συνήθως η λέξη χρησιμοποιείται και σαν επιρρηματική έκφραση, π.χ. "ως δια μαγείας", δηλαδή ξαφνικά, τι συμβαίνει και η μαγεία έχει γίνει συνώνυμη της καταστροφής και της συμφοράς; 

Απίστευτο και όμως αληθινό!.. Μέχρι και Σχολή για μάγισσες έχει ανοίξει μια Ολλανδέζα «με τις ευλογίες του επίσημου κράτους και αρκετών συμπατριωτών της»!.. «Η ολλανδική νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους μαθητές της Σχολής Μαγείας να πληρώνουν λιγότερη φορολογία», γράφει το περιοδικό «Ταχυδρόμος», 29 Σεπτεμβρίου 2007, σελ. 48 και 51 !.. (Πάνω φωτογραφία: Η αστραφτερή Ελληνίδα τηλεπαρουσιάστρια, Πετρούλα Κωστίδου, με τη «μαγευτική ομορφιά»!..)

ΕΙΝΑΙ γνωστό ότι όταν μιλάμε για μαγεία (1), εννοούμε το σύνολο των λόγων, των ενεργειών και πράξεων, που μ' αυτές ο άνθρωπος του λαού πιστεύει ότι μπορεί, με τρόπο υπερφυσικό και μυστηριώδη, να προκαλέσει ή ν' αποτρέψει το καλό ή το κακό. Μεταφορικά η λέξη σημαίνει γοητεία, αισθητική ευχαρίστηση. Συνήθως χρησιμοποιείται και σαν επιρρηματική έκφραση, π.χ. "ως δια μαγείας", δηλαδή ξαφνικά.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η μαγεία είναι συνδεμένη στενά με τις πρώτες θρησκευτικές αντιλήψεις των ανθρώπων, με τα δημιουργήματα της φαντασίας και τις διάφορες παραδόσεις τους.
Σήμερα η μαγεία βρίσκεται σ' αντίθεση με τους σύγχρονους τρόπους σκέψης, που στηρίζονται βέβαια στα δοσμένα της επιστήμης. Παρόλ' αυτά όμως ακόμα και σήμερα μαγικές συνήθειες βρίσκονται στους λαούς.
Σε πολλές πρωτόγονες φυλές οι μάγοι κατέχουν υψηλές θέσεις, μετά από το βασιλιά ή το φύλαρχο.
Η μαγική τέχνη αποκτάται μ' εξαιρετικό τρόπο. Σε μερικά μέρη υπάρχει η πίστη ότι "για να πιάσει" η μαγεία, πρέπει να μετρήσει κανείς τρεις πιθαμές πάνω στη γη την ώρα που γίνεται σεισμός.
Πιστεύεται γενικά ότι η μετάδοση της μαγείας γίνεται απ' το μεγαλύτερο στο μικρότερο, από τα κορίτσια στ' αγόρια κι απ' τους αλλοεθνείς.
Η ουσία της μαγείας είναι οι μαγγανείες, που μ' αυτές οι μάγισσες "προξενούν" θηλυγονία στις γυναίκες που εχθρεύονται, "επικοινωνούν" με δαιμονικά όντα, ανακουφίζουν την αγωνία του ανθρώπου που ψυχορραγεί κλπ.
Τα μέσα που χρησιμοποιούν συνήθως οι μάγοι στην τέχνη τους είναι χειρονομίες, καρφώματα, δεσίματα, κόμποι, σταυρώματα κλπ. Ως μαγικά βιβλία ο δεισιδαίμονας χρησιμοποιεί την "ευχή του Αγίου Κυπριανού", τη "Σολομωνική" την "ευχή του Άγιου Τρύφωνα", διάφορα ακατάληπτα ονόματα κλπ.
Τη μαγεία τη βρίσκουμε ακόμα και στους αρχαίους Έλληνες με τον προηγμένο πολιτισμό τους.
Μάγοι ήταν οι λαϊκοί γιατροί. Είναι γνωστοί οι μύθοι της Κίρκης και της Μήδειας, που αποδείχνουν βέβαια τις σχέσεις των αρχαίων Ελλήνων με τη μαγεία.
Μετά το θάνατο του Μ. Αλέξανδρου, η μαγεία αποτέλεσε σπουδαίο στοιχείο του λαϊκού βίου.
Από όλους τους ελληνικούς τόπους, η Θεσσαλία φημιζόταν περισσότερο για τις μάγισσές της.
Το Βυζάντιο κληρονόμησε τη μαγεία από την ελληνορωμαϊκή αρχαιότητα, παρόλη την αντίδραση της Εκκλησίας και της πολιτείας.
Αρχαίοι Έλληνες με μαγικές ιδιότητες αναφέρονται ο Πυθαγόρας, στον οποίο διάφορες δημώδεις παραδόσεις απόδιναν μυθικές οδοιπορίες, κατάβαση στον Άδη και σχέσεις με τους Ιουδαίους, Βραχμάνες κι Αιγύπτιους μάγους, ο Εμπεδοκλής κοντά στον οποίο διδάχτηκε τη μαγεία ο Λεοντίνος Γοργίας, ο Δημόκριτος, που έμαθε την τέχνη απ' τον Πέρση Οσθάνη κ.ά. (2)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
(1) μαγεία η (AM μαγεία, Μ και μαγειά) [μαγεύω]· η μαγική τέχνη, τα μάγια, η χρησιμοποίηση φίλτρων, φαρμάκων, μαγγανειών, επωδών και άλλων μυστηριωδών μεθόδων ή μέσων, με σκοπό την πρόκληση υπερφυσικής ενέργειας τών μυστικών δυνάμεων τής φύσης πάνω στον άνθρωπο· || (νεοελλ.) 1. (μτφ.) καθετί εξαίσιο που προκαλεί μεγάλη ψυχική ευχαρίστηση, γοητεία, απόλαυση («η βραδιά είναι μαγεία»)· 2. (φρ.) α) «μαύρη μαγεία»· μαγεία με επίκληση κακοποιών, διαβολικών δυνάμεων για την πρόκληση κακού· β) «λευκή μαγεία»· η τέχνη τής δημιουργίας ευνοϊκών αποτελεσμάτων, τα οποία φαινομενικά είναι θαυμαστά και μυστηριώδη, στην πραγματικότητα όμως οφείλονται σε φυσικά αίτια· γ) «ως διά μαγείας»· αιφνίδια, απροσδόκητα, σαν από υπερφυσική δύναμη· || (μσν.) κάθε μέσο που χρησιμοποιείται για μαγικό σκοπό, μαγική ενέργεια, μάγια· || (αρχ.) η θεολογία και η θεολατρία τών μάγων («ὧν ὁ μὲν μαγείαν τε διδάσκει τὴν Ζωροάστρου», Πλάτ.).