Πού είναι σήμερα το γένος των αλόγων του Διομήδη;

Κωδικός Πόρου: 00285-111309-547
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 17/06/11 16:43
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Απαντήσεις σε Ερωτήσεις, 00285-111309-547
Περιγραφή:

Φαίνεται απίστευτο, αλλά ίσως είναι άγνωστο σε πολλούς Έλληνες το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν ελεύθερα και άγρια άλογα, όπως αυτά του Διομήδη!.. Διαβάστε το κείμενο που ακολουθεί!..

Ο Ηρακλής και τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη.

ΠΟΙΟΣ ήταν άραγε ο Διομήδης; Ποιος ήταν αυτός ο περίφημος βασιλιάς που έμεινε στην ιστορία για τα άγρια άλογά του;

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία, ο Διομήδης (1) ήταν γιός του Άρη και βασιλιάς της Θράκης. Ήταν ζώα ανθρωποφάγα και διέθεταν χάλκινους σιαγόνες. Ήταν συνεχώς δεμένα με σιδερένιες αλυσίδες. Ο Διομήδης τους έριχνε για τροφή κάθε άτυχο ξένο που ναυαγούσε στην ακτή του βασιλείου του. Κάποιες πηγές διασώζουν και τα ονόματα των όντων αυτών: Πόδαγρος, Λάμπων, Ξάνθος και Δήμος. Υπάρχει επίσης μύθος, σύμφωνα με τον οποίο από τα άλογα αυτά προέρχονταν τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου (!!).

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα: Υπάρχουν σήμερα παρόμοια άγρια άλογα στην Ελλάδα και μάλιστα να κυκλοφορούν ελεύθερα;

Στο ερώτημα αυτό η απάντηση είναι, ότι βήκαμε ένα κείμενο που νομίζουμε πως αξίζει τον κόπο να το διαβάσουμε!..

Τα … Άγρια άλογα του Πεταλά

Η φωτογραφία αυτή δεν είναι τραβηγμένη στην Αμερική ή στο Μεξικό. Είναι στην Ελλάδα και δείχνει τα … Άγρια άλογα του Πεταλά!

Αναμφίβολα, τα άλογα αυτά δεν είναι … ανθρωποφάγα, αλλά ζουν σ’ ένα χώρο τριακοσίων χιλιάδων στρεμμάτων, που εκτείνεται στα όρια των Δήμων Στράτου (ΔΔ Λεπενούς), Αμφιλοχίας και Ινάχου. Ο χώρος αυτός ήταν κάποτε δάσος γεμάτο από ελάφια, ζαρκάδια, λαγούς και λύκους, αγριογούρουνα και αλεπούδες.
Μέχρι πριν 30-40 χρόνια απαραίτητα στους Λεπενιώτες ήταν τα άλογα και μουλάρια για τις δουλειές τους (μεταφορές, όργωμα). Όμως γρήγορα αυτά αντικαταστάθηκαν από το αυτοκίνητο κι έτσι περιήλθαν «σε αχρηστία». Εγκαταλείφθηκαν απ’ τους ιδιοκτήτες τους ελεύθερα στα υψώματα του Πεταλά. Τα άγρια άλογα που ζουν στην περιοχή του Πεταλά του ΔΔ Λεπενούς είναι άλογα δεύτερης και τρίτης γενιάς.
Η σημερινή αγέλη αποτελείται από άλογα που γεννήθηκαν σε άγριες συνθήκες. Ζουν στο βουνό “ξεπετάλωτα”, δηλαδή ελεύθερα και ανακαλύπτουν την καταγωγή τους, την πρότερη άγρια κατάσταση. Το ένστικτο καθοδηγεί αυτή την ελεύθερη διαβίωση και ανασύρει την αρχέγονη μνήμη τους, εντελώς απείραχτη και αναλλοίωτη από την μακραίωνη δουλεία.
Τα άγρια άλογα οργανώθηκαν αμέσως σε “κοινωνίες” και έστησαν μεγαλοπρεπώς την ιεραρχία τους για να επιβιώσουν. Με την ελευθερία δεν ήρθε και η αναρχία! Η δομή της εξουσίας, της διοικητικής πυραμίδας, είναι εκπληκτικό να διαπιστώνεις ότι αποτελεί μια φυσική διαδικασία.
Ο τρόπος -για παράδειγμα- που γενούν: Μαζεύεται το κοπάδι και κάνει κύκλο με τα το κοπάδι και κάνει κύκλο με τα οπίσθια προς τα έξω και τις οπλές έτοιμες να περιποιηθούν κάθε παρείσακτο, που θα έβαζε στο μυαλό του να αναστατώσει την ιερή στιγμή. Η υποψήφια μάνα βρίσκεται στο κέντρο του κύκλου και προστατευμένη απόλυτα θα φέρει τη νέα ζωή στον κόσμο.
Αλλά και οι επιβήτορες για να κερδίσουν τα πρωτεία στην αγέλη και να κάμουν δικό τους το χαρέμι, πρέπει να δώσουν άγριες μάχες με τους συνυποψήφιους αρχηγούς. Μάχες μέχρι θανάτου.
Από μαρτυρίες κυρίως Λεπενιωτών κτηνοτρόφων τα «άγρια» αυτά άλογα είναι πάνω από 500 και ζουν κατά κοπάδια (20-25 άλογα στο κοπάδι).
Τα άγρια άλογα του Πεταλά αποτελούν τη μεγαλύτερη αγέλη της Ευρώπης και μία από τις μεγαλύτερες στον κόσμο. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας για την διατήρηση της αγέλης. (2)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

1. Διομήδης. Ο τολμηρός και ακατανίκητος ήρωας του τρωικού πολέμου που ήταν ισάξιος στη γενναιότητα και στην τέχνη των όπλων με τον Αίαντα τον Τελαμώνιο και δεύτερος μετά τον Αχιλλέα. Γιος του Τυδέα, βασιλιά της Αιτωλίας, διαδέχθηκε τον παππού του Άδραστο στο θρόνο του Άργους. Έχοντας βοηθό και προστάτιδά του τη θεά Αθηνά, ο Διομήδης πλήγωσε την Αφροδίτη και αυτόν ακόμα το θεό του πολέμου, τον Άρη, ενώ σκότωσε πολλούς απ' τους πιο εκλεκτούς Τρώες πολεμιστές. Στον τρωικό πόλεμο, πήρε μέρος με 80 πλοία επικεφαλής των Αργείων με υπαρχηγό του το Σθένελο. Μαζί με τον Οδυσσέα μπήκαν κρυφά στην Τροία και έκλεψαν το Παλλάδιο. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, αναγκάστηκε να φύγει διωγμένος από την άπιστη γυναίκα του και να πάει στην Ιταλία, όπου βοήθησε το βασιλιά Δαίνο, στον πόλεμο εναντίον των Μεσσηνίων. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, όπως λέει ένας μύθος, πέθανε σ' ένα από τα νησιά του Αδριατικού πελάγους που ονομάστηκαν "Διομήδειες", όπου αυτός εξαφανίστηκε και οι σύντροφοί του μεταμορφώθηκαν σε πουλιά. (Ματζέντα, Ερμηνευτικό Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό)
2. http://podogora.wordpress.com/

 

Πάνω εικόνα: Ο Ηρακλής αιχμαλωτίζει τα άλογα του Διομήδη, ρωμαϊκό μωσαϊκό, 3ος αιώνας π.Χ.