Με τι δοξασίες συνδέονται οι Ελληνίδες, που τυλίγονται με φίδια;

Κωδικός Πόρου: 00285-111302-1017
Συγγραφέας ή Δημιουργός: Σακκέτος Άγγελος
Ημερομηνία Δημιουργίας: 26/08/11 19:47
Εκδότης: Ελληνική λέσχη βιβλίου
Η γλώσσα του περιεχομένου: Ελληνικά
Σχέση: Δεν έχει δηλωθεί σχέση για το συγκεκριμένο τεκμήριο
Λέξεις κλειδιά: Απαντήσεις σε Ερωτήσεις, 00285-111302-1017
Περιγραφή:

Με τι δοξασίες συνδέονται οι Ελληνίδες, που τυλίγονται με φίδια;

Απάντηση σε φίλη της ιστοσελίδας μας η οποία ρωτάει εάν η νέα μόδα που έχουν πολλές φίλες της να έχουν κι από έναν … πύθωνα στο σπίτι τους,  συνδέεται με κάποια αρχαία ελληνική συνήθεια, όπως η οφιολατρία!...

ΕΙΝΑΙ αλήθεια ότι γεμίσαμε φίδια!… Δεν υπάρχει σαλόνι για σαλόνι, που να μην έχει κι από έναν πύθωνα!… Είναι τέτοια η δύναμη της μόδας, που είναι αδύνατο να το συλλάβει κοινός νους ανθρώπου εάν δεν ζήσει από κοντά όλον αυτό τον χώρο του θεάματος – ακροάματος (θέατρο, κινηματογράφος, τηλεόραση, κέντρα διασκεδάσεων, κλπ), όπου οι εναλλαγές εικόνων και παραστάσεων υποβάλλουν τον άνθρωπο! Ερώτημα: Μόδα ή νέα λατρεία η οφιολατρία;
Είναι γνωστόν, ότι αν ανατρέξουμε στην ιστορία, η περίφημη ρήση του Ορατίου Graecia capta ferum victorem cepit («η κατακτημένη Ελλάδα κατέκτησε τον νικητή») εκφράζει αρκετά καλά τον εκπληκτικό ρυθμό διάδοσης του ελληνιστικού γούστου στην πολυάσχολη και πολύμορφη αυτοκρατορική Ρώμη, που απαρνήθηκε γι’ αυτό τις παλιές δημοκρατικές αρετές της. Η ελληνιστική μόδα επιβλήθηκε στην ενδυμασία, ενώ στο τέλος της αυγουστιανής εποχής η διαπίστωση του Ορατίου δεν εξέπληττε πια κανένα, γιατί ήταν πλέον γεγονός.
Το ίδιο συνέβη όταν οι αμερικανικές δυνάμεις, που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη μετά τη συντριβή του ναζισμού, μετέδωσαν στους κατοίκους τις συνήθειες, τις οποίες οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούσαν, όπως τα «μπλου τζιν», τις «τσίχλες», τα «σελφ σέρβις», τις «μπέιμπι σίτερ».
Στην πραγματικότητα η μόδα αυτή επικράτησε μόνο μετά από δέκα χρόνια, όταν οι ευρωπαϊκοί λαοί έφτασαν σε βιοτικά επίπεδα ανάλογα με το αμερικανικό πρότυπο.
Όταν ο γράφων ήταν σε νεαρή ηλικία και είδε για πρώτη φορά στο χωριό του μία κοπέλα να φοράει μίνι αισθάνθηκε αυτό που λέμε «αιδώ» (= ντροπή) και το διηγήθηκε στον σεβάσμιο γέροντα του χωριού μας Καρυδόγιαννη, για να λάβει την απάντηση:
--Το έλεγε, παιδάκι μου, ο Παπουλάκος. «Ο διάβολος έκανε τη γυναίκα να ντυθεί κι αυτός θα την ξαναγδύσει»!..
Προφανώς ο γέροντας του χωριού μας θυμήθηκε το γνωστό επεισόδιο της Βίβλου, όπου ο Διάβολος, μεταμορφωμένος σε φίδι, έπεισε την Εύα να φάει τον απαγορευμένο καρπό και να γίνει η αιτία, ώστε οι Πρωτόπλαστοι να εκδιωχθούν από τον Παράδεισο!..

Η ΟΦΙΟΛΑΤΡΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ!

Σε κάποιες από τις τηλεοπτικές εκπομπές διακωμωδείται συχνά το φαινόμενο ορισμένων αναγνωρίσιμων Ελληνίδων, με διάφορα φίδια. Μία τραγουδίστρια μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι ερωτοτροπεί μ’ αυτά, για να έχουμε πλέον το φαινόμενο της οφιολατρίας, δηλαδή της λατρείας των φιδιών.
Το φαινόμενο αυτό, όπως όλοι διαπιστώνουν, έχει λάβει μορφή χιονοστιβάδας και πολλές καθημερινές (κουτσομπολίστικες, ως επί το πλείστον) εκπομπές, το αναδεικνύουν με χιουμοριστικό τρόπο, όπου αναμειγνύονται διάφορα παρόμοια θέματα με αστρολογίες, μαγείες κλπ.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τελευταία θέλησαν να εντάξουν στην αστρολογία και τον 13ο ζώδιο, που είναι ο Οφιούχος, την στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και αστερισμός με το όνομα Όφις ενώ πολλές Ελληνίδες ή ξένες καλλιτέχνιδες χορεύουν πάντοτε έχοντας τυλιγμένο στο σώμα τους ένα φίδι, για να μας θυμίσουν θεότητες του παρελθόντος και την οφιολατρία, που γέμιζε με ερπετά τα σπίτια των αρχαίων ευπόρων οικογενειών και όχι μόνον!..

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠ’ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ:

Αν εξαιρέσουμε ορισμένους ηθοποιούς, που εκ των πραγμάτων πρέπει να υποδυθούν τον ρόλο που τους ανατίθεται, αφού πρέπει να διακωμωδήσουν το φαινόμενο, όπως για παράδειγμα η διακεκριμένη και ταλαντούχος Ελληνίδα ηθοποιός Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, η υπόθεση αυτή χρήζει μιας άλλης επιστημονικής έρευνας για να εξετασθεί το φαινόμενο σε όλο το βάθος του.
Τι είναι για παράδειγμα εκείνο, που κάνει τους ανθρώπους να λατρεύουν κυριολεκτικά τα φίδια και ταυτόχρονα να υπάρχει τόση απέχθεια προς τον συνάνθρωπό μας; Τι πολιτισμός είναι αυτός; Και ποια κουλτούρα ισοπεδώνει ανθρώπους και φίδια σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μη γνωρίζει ο άνθρωπος ποιο πράγμα πρέπει να σεβασθεί περισσότερο, τα φίδια ή τους ανθρώπους;
Κάποτε τα φίδια τα βλέπαμε στα δάση και σήμερα φιγουράρουν στα σαλόνια του Κολωνακίου και μάλιστα μέσα στα υπνοδωμάτια των κατοίκων!
Τι συμβαίνει άραγε;
Πρόκειται για ένα απλό πέρασμα της μόδας ή μήπως έχουμε μια άλλη μορφή εκδικήσεως του όφεως απ’ τον καιρό του Παραδείσου, όπου το φίδι-διάβολος προσπαθούσε να πείσει την Εύα ότι ο Θεός απαγόρευσε στους Πρωτοπλάστους να δοκιμάσουν καρπό από το Δένδρο της Γνώσεως για να μη γίνουν κι αυτοί θεοί; («ήδη γαρ ο Θεός, ότι η αν ημέρα φάγητε απ’ αυτού, διανοιχθήσονται υμών οι οφθαλμοί και έσεσθε ως θεοί, γινώσκοντες καλόν και πονηρόν») (Γεν. 3, 5).

Η γνωστή και πανέμορφη Ελληνίδα ηθοποιός, Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους, ως σύγχρονη Εύα, σε ειδική φωτογράφηση για το γνωστό περιοδικό ΚΛΙΚ. Πολλοί ηθοποιοί στέλνουν με τον τρόπο τους μηνύματα-σοκ στους ανθρώπους του σήμερα, θυμίζοντάς τους ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου προς το καλύτερο την συμπεριφορά τους απέναντι στον άνθρωπο, από τον καιρό των Πρωτοπλάστων! Ή πάμε μπροστά, λοιπόν, ή γυρίζουμε πίσω!…

«Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΥΘΩΝΟΣ»;

Ορισμένοι Έλληνες, καλοπροαίρετα ασφαλώς, θέλοντας να λάβουν τις αποστάσεις τους από την Παλαιά Διαθήκη και κατ’ επέκταση από τον Χριστιανισμό, συνδέουν το θέμα της οφιολατρίας με τον Πύθιο θεό, δηλαδή τον Απόλλωνα.
Ως γνωστόν ο Πύθων ήταν ένα φίδι με μορφή δράκου, που συναντάμε στην ελληνική μυθολογία, άρρηκτα συνδεδεμένο με το θεό Απόλλωνα. Αφού καταδίωξε χωρίς επιτυχία τη Λητώ, που επρόκειτο να γεννήσει τον Απόλλωνα και την Άρτεμη, ο Πύθων εγκαταστάθηκε τελικά στον Παρνασσό. Μετά τη γέννησή του ο Απόλλωνας σκότωσε τον Πύθωνα (από όπου και το προσωνύμιο του θεού Πύθιος) και ίδρυσε το περίφημο ναό στους Δελφούς.
Στην αρχή τα Πύθια περιλάμβαναν μόνο μουσικούς αγώνες και γίνονταν κάθε οκτώ χρόνια. Αναδιοργανώθηκαν μετά τον α΄ ιερό πόλεμο (595-586 π.Χ.) με πρότυπο τους Ολυμπιακούς και ορίστηκαν να γίνονται κάθε τρία χρόνια.
Πρώτοι επίσημοι πυθικοί αγώνες είναι εκείνοι που έγιναν το 582 π.Χ. Τότε για πρώτη φορά μπήκαν ιππικοί και γυμνικοί αγώνες, με έπαθλο ένα στεφάνι δάφνης από τα κλαδιά της παλιότερης δάφνης των Τεμπών.
Οι πυθικοί αγώνες σταμάτησαν, όταν σταμάτησε και η λειτουργία του μαντείου των Δελφών, με διάταγμα του Θεοδόσιου, προς το τέλος του 4ου αι. μ.Χ.
Αυτός και ο λόγος που ορισμένοι, για ν’ αντιδράσουν ιστορικά στην απόφαση του Θεοδοσίου, επέβαλαν ένα τρόπο για να υπάρξει μια αρχή στην λατρεία στον Πύθωνα, αγνοώντας το γεγονός ότι οι Έλληνες ορθόδοξοι χριστιανοί διατήρησαν κι αυτοί την ίδια παράδοση μέσω του Αγίου Γεωργίου, που σκότωσε κι αυτός το φίδι-δράκοντα!
Προσοχή εδώ!.. Ο Απόλλων και ο Άγιος Γεώργιος σκότωσαν το φίδι και δεν το έβαλαν στο σπίτι τους!!.. Αυτή την αλήθεια γιατί την αγνοούμε;

Ο ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΔΙ

Είναι γνωστόν, ότι ο Άγιος της Πελοποννήσου, όπως γράφουμε και στο καινούργιο μας βιβλίο: «ΠΑΠΟΥΛΑΚΟΣ: Άγνωστες Προφητείες και Θαύματα», είχε βιώσει κι αυτός το θέμα του διαβόλου-φιδιού με πολλούς δαιμονισμένους, αλλά και με μια γυναίκα, που διαμαρτυρόταν στον Παπουλάκο ως εξής:
«..Κει που κοιμώμουν, πριν λαλήσει τορνίθι, είδα μιαν οχιά να κρατά ένα μήλο στο στόμα της και να τ' αποθέτει στα χείλη μου. Ύστερα είδα την οχιά να μεγαλώνει τόσο πολύ που έζωσε όλο το Γιωργίτσι, σφούραγε κι’ έβγαζε μαύρο καπνό απ’ τα ρουθούνια της. Τούτος ο καπνός καθώς σηκωνόταν, έγινε ένα βαρύ και μαύρο σύγνεφο, που έκρυψε τον ήλιο απ’ το χωριό. Είχε κοπεί η ανάσα μου και νόμισα πως έφτασε το τέλος της πλάσης και σφιγγόταν η καρδιά μου για την κατάρα που έπεφτε στα κεφάλια μας. Μ’ έπνιγεν η τρομάρα, όταν ξάφνου πρόβαλεν η αγιοσύνη σου, απαράλλαχτη καθώς σε βλέπω τώρα στο σπίτι μας, και μ’ ένα δυνατό χτύπημα χτύπησες κατακέφαλα την οχιά, που ολάκαιρη παράλυσε και σκόρπισε σαν καπνός μέσα στο ρέμα. Άκουσα καθαρά το ραβδί σου να χτυπά το κεφάλι του θεριού κι άκουσα καθαρά το ουρλιαχτό του, που πίστεψα πως σκίζεται η γης….» !

Όπως διαπιστώνουμε, στη συνείδηση του κόσμου, ο Παπουλάκος ήταν ένας άγιος, όπως ακριβώς ο Άγιος Γεώργιος, που σκότωσε κι αυτός το φίδι-δράκοντα!... Και είναι ν’ απορεί κανείς πώς ορισμένοι επαναλαμβάνουν την ιστορία της οφιολατρίας, που όχι μόνον οι χριστιανοί, αλλά και οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποδοκιμάσει!
Όλα αυτά, λοιπόν, τα είχε προφητέψει ο Παπουλάκος και φυσικά δεν έχετε, παρά να διαβάσετε το καινούργιο μας βιβλίο για τις άγνωστες προφητείες του Παπουλάκου!… *

Κλείνοντας να μιλήσουμε για ένα πρόσφατο περιστατικό με ένα πανδαιμόνιο που επικράτησε σε νυχτερινό κέντρο της Πάτρας όταν ένα μικρό φίδι έφυγε από τα χέρια τραγουδιστή και άρχισε να τρυπώνει κάτω από τα πόδια των θαμώνων!
Το φίδι βρισκόταν στον ώμο του... τραγουδιστή θέλοντας να δώσει ένα ξεχωριστό ύφος στην εμφάνισή του στην πίστα, μέχρι που… ξεγλίστρησε!
Τις κινήσεις του μικρού φιδιού είδε δυστυχώς μία γυναίκα που καθόταν σε πρώτο τραπέζι... πίστα, άρχισε να ουρλιάζει και να τρέχει έντρομη μέσα στον χώρο του κέντρου αφού η τρομάρα που πήρε με το φίδι ήταν απερίγραπτη! 
Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και οι εργαζόμενοι άρχισαν να ψάχνουν το κατά τα άλλα "ακίνδυνο ερπετό", το οποίο αναστάτωσε την βραδιά με αποτέλεσμα πολλές κυρίες που διασκέδαζαν μόλις κατάλαβαν τι είχε συμβεί αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω στα τραπέζια... για να γλιτώσουν!.. Την είδηση τη μετέδωσε η γνωστή ιστοσελίδα «Τρομακτικό» την Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011.